Medtem ko so nekateri strokovnjaki že posvarili, da se na študijo ne gre preveč zanašati, so njeni avtorji zatrdili, da so imeli odrasli Kitajci, ki so vsak dan pojedli jajce, manjše tveganje za srčno-žilne bolezni.

Jajca so bogata s holesterolom, kar se je dolgo povezovalo z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni. Vsebujejo pa tudi ključne beljakovine in vitamine. V raziskavi so skoraj devet let preučevali pol milijona zdravih odraslih. Ugotovili so, da je dnevno uživanje jajc povezano z manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni pri posameznikih v primerjavi s tistimi, ki jajc niso jedli. Kot je še izpostavila znanstvena ekipa, je bilo tveganje za možgansko kap med uživalci jajc manjše za 26 odstotkov. Dnevno uživanje jajc je bilo povezano tudi z 18 odstotkov manjšim tveganjem za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni in 28 odstotkov manjšim tveganjem za smrt zaradi možganske kapi.

A strokovnjaki, ki niso sodelovali v študiji, so ocenili, da njene ugotovitve ne dokazujejo, da uživanje jajc aktivno zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni. »Pomembna omejitev študije je, da so bili ljudje, ki so redno jedli jajca, veliko premožnejši od tistih, ki so se jim izogibali,« je komentiral eden od strokovnjakov. Drugi pa je ocenil, da bi bilo na podlagi takšne študije nespametno trditi, da so jajca dobra ali slaba, saj je način prehranjevanja nekaj veliko zapletenejšega kot zgolj izpostavljanje enega vira hrane, kot so jajca.

Revija Heart je ob tem objavila tudi študijo, iz katere izhaja, da imajo ljudje, ki na delo hodijo peš oziroma se vozijo s kolesom, 11 odstotkov manjše tveganje za srčno-žilne bolezni in kap kot tisti, ki se vozijo z avtomobilom.