Olimpija in Maribor se bosta prav do zadnjega prvenstvenega kroga v prvi slovenski ligi z ramo ob rami potegovala za državni naslov. Neizprosna bitka je med sezono dobila številne dramatične preobrate, pred odločilnim nedeljskim popoldnevom pa je pod žarometi predvsem Olimpija, ki mora za drugo lovoriko v zadnjih treh letih v primeru zmage Maribora nad Gorico »preživeti« gostovanje v Domžalah.

Med navijači je zanimanje za derbi Ljubljanske kotline tako izrazito, da bi lahko do vrha napolnili tudi stadion v Stožicah. Ob Kamniški Bistrici so vstopnice razprodali v rekordnih 126 minutah. Potem ko je Olimpija zdržala psihološki napor v Ljudskem vrtu in v zadnji minuti z golom Andreja Vombergarja znova pobegnila Mariboru na dve točki, jo v zadnjem krogu čaka nov preizkus zrelosti. Domžale obljubljajo boj na zmago v najmočnejši postavi, ki je spočita, saj je trener Simon Rožman v sredo v Kranju ob visoki zmagi zaigral z rezervisti. Olimpija bo imela v Domžalah občutno premoč na tribunah, na igrišču pa bo njen prvi adut Rok Kronaveter, ki je na odločilnih tekmah neustavljiv. Lokalna tekmeca sta si v tej sezoni na treh tekmah razdelila plen, Domžale pa bodo z najučinkovitejšim napadom lige (78 golov) izzivale najboljšo obrambo, ki je na 35 tekmah prejela vsega 16 zadetkov. Ne gre prezreti, da je Olimpija na zadnjih dveh tekmah v Domžalah obakrat ostala praznih rok.

Maribor bo proti Gorici zaigral brez prvega strelca lige Luke Zahovića in hkrati pogledoval čez Trojane, saj naslova prvaka ne more osvojiti brez domžalske pomoči. Zahović je v Celju zaradi ugovarjanja sodniku dobil četrti rumeni karton v sezoni, zato je klubska sezona zanj že končana. Vse kaže, da bo sin športnega direktorja Maribora postal tudi kralj med strelci, saj ima pred soigralcem Marcosom Tavaresom dva gola prednosti. Zahović je po razigrani predstavi v Celju, ko je dosegel drugi hat-trick v sezoni, postal tudi najboljši igralec 35. kroga po izboru Dnevnikove žirije. S tem je v skupni razvrstitvi napredoval na drugo mesto, vendar zaradi kazni v zadnjem krogu ne bo uspel izzivati vodilnega Tavaresa, ki ima neulovljivo prednost.

Brazilec s slovenskim potnim listom si je že pred zadnjim krogom priboril naziv Dnevnikovega igralca sezone, s čimer je ponovil lanski dosežek. Tavares je bil v letošnji sezoni konstantnejši kot Zahović, ki je zablestel spomladi. Na šestnajstih tekmah je zabil osemnajst golov, jeseni pa se je ubadal s poškodbo in prestal tudi dvakratno operacijo ključnice. Tavares je v dresu Maribora že jeseni postavil strelski mejnik kariere, saj je postal prvi strelec slovenske lige vseh časov.