Še ob polčasu druge finalne tekme v košarkarskem državnem prvenstvu se je zdelo, da Olimpijina barka mirno pluje proti sedemnajstemu naslovu prvaka. Ljubljančani so v drugi četrtini dominirali, imeli prednost osmih točk, obenem pa povsem utišali novomeško publiko. A v drugem polčasu se je vse spremenilo. V igralce se je naselila živčnost, kar je Krka znala kaznovati in izenačila serijo na 1:1 v zmagah ter s tem poskrbela za precej bolj napet finale, kot je kazalo sprva.

Napetost med Martićem in igralci

Poraz v Novem mestu je pri Olimpiji razkril, da razmere v moštvu kljub desetim zaporednim zmagam pred tem niso idealne. Veliko napetosti je predvsem na relaciji med igralci in trenerjem Zoranom Martićem, kar je bilo najbolj očitno ob menjavah in na rezervni klopi. Nekateri posamezniki so se namreč ob določenih potezah 53-letnega Celjana le nejeverno spogledovali in skomigali z rameni. Je pa ob tem jasno tudi, da odlično vzdušje vlada med igralci, ki so se ves čas spodbujali in hrabrili. Pred današnjo tretjo tekmo bodo optimizem črpali iz dejstva, da so v Novem mestu odigrali enega najslabših polčasov v drugem delu državnega prvenstva, a imeli kljub temu tri sekunde pred koncem čez Jordana Morgana odprt met za zmago, ki ga Američan ni izkoristil. »Krka je ekipa, ki nikoli ne obupa. To so v letošnji sezoni že nič kolikokrat dokazali. Če jim ponudiš prst, bodo zgrabili roko. Na prvi tekmi jim ga nismo, na drugi pa nam to ni uspelo. Začeli smo igrati košarko, ki za nas ni značilna. Žoga je v drugem polčasu premalo krožila, ni bilo moštvene igre ne v napadu ne v obrambi. Prepričan sem, da bomo na tretji tekmi znova pravi,« ostaja optimističen najboljši posameznik Olimpije v finalni seriji Jan Špan.

Zoran Martić je bil po porazu v Novem mestu precej redkobeseden. Jasno namreč je, da bo tudi od predstav v finalu odvisna njegova prihodnost v klubu, zato si v tem pogledu ni naredil usluge. Hkrati je pritisk na Ljubljančane pred izredno pomembno tretjo tekmo precej večji, kot bi bil, če bi bili uspešni, saj bo imel zmagovalec dve zaključni žogici za naslov prvaka. »Na drugi tekmi smo se prehitro začeli ukvarjati s stvarmi, ki niso pod našim nadzorom. Ostati moramo zbrani, imeti mirno glavo in ne padati na provokacije. To je tisto, kar moramo popraviti in seveda paziti na izgubljene žoge, ki smo jih imeli v Novem mestu kar 17. Na tako napeti tekmi je to hitro pogubno,« je misli strnil Olimpijin trener.

Krki zdaj jasno, kako mora igrati

Pri Krki je izjemen posel znova uspel Simonu Petrovu. Po polfinalnem preobratu proti Primorski je trener Novomeščanov že drugič v kratkem času uspel sestaviti moštvo po uvodnem visokem porazu. Potem ko dolenjsko moštvo v Stožicah ni kazalo borbenosti in energije, da se je Saša Zagorac celo javno spraševal, če si sploh želijo naslova državnega prvaka, je bila zgodba tri dni kasneje povsem drugačna. V tem pogledu je bil eden ključnih mož Dino Cinac, ki je bil agresiven tako v obrambi kot v napadu, ob tem pa ves čas provociral nasprotnikove igralce, pri čemer je bil še kako uspešen. »Gre za finale, kjer je jasno, da da vsak od sebe vse. Res je bilo nekaj provokacij z moje strani, a vse v športnih okvirih. Vsak dela tisto, kar je treba, da njegovo moštvo zmaga,« pravi 29-letni Dino Cinac.

Ena glavnih nalog Petrova pred tretjo tekmo bo, da čim bolj odpočije peterico igralcev, ki nosi v igri največje breme – Marka Jošila, Žigo Dimca, Paola Marinellija, Cinaca in Domna Bratoža. »Zdaj nam je vsem jasno, kakšno košarko moramo igrati, če želimo premagati Olimpijo. Čvrsta obramba je ključ. Ko smo jim na prvi in v prvem polčasu druge tekme pustili, da pobirajo skok in se sprehajajo po naši raketi, smo bili na minus 20. Ko pa smo bili čvrsti in se bojevali za skok, smo izsilili tesno končnico, kjer so možnosti vedno 50:50. Pred tretjo tekmo si želim, da bi ponovili energijo in koncentracijo z druge tekme,« je bil jasen Simon Petrov.