Izraelsko veleposlaništvo na Nizozemskem je vložilo uradni protest zaradi parodije zmagovalne pesmi letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije. V satiričnem televizijskem šovu Sanna Wallis de Show je namreč komedijantka Martine Sandifort odpela pesem Nette Barzilai Toy, toda s politično konotacijo. Besedilo pesmi je bilo spremenjeno tako, da kritizira izraelsko politiko v Gazi, v ozadju pa so pokazali proteste v Gazi preteklega tedna, v katerih je umrlo 60 ljudi. »Poglej me, sem tako sladka država. Svetovno politiko poslušno jedo z moje dlani. Vse poljube pošiljam z ognjem, imamo zabavo, bi se pridružil? Kasneje bo v mošeji Al Aksa, ki bo tako ali tako kmalu prazna,« je zapela komedijantka.

V besedilu so kritizirali tudi Trumpovo odločitev, da veleposlaništvo preseli v Jeruzalem. Opisuje izraelske napade na Gazo v vrsticah, kot je »Glej, kako lepo mečem bombe«, nekaj referenc se nanaša tudi na stereotip o Judih bankirjih. Izraelsko veleposlaništvo meni, da je spremenjeno besedilo pesmi antisemitsko in presega pravice svobode govora. Nasprotno pa televizija BNNVARRA, kjer predvajajo omenjeni šov, trdi, da satira ni antisemitska, temveč le kritična do izraelske politike.

Pesem in veleposlanikovo pismo sta povzročila žolčno razpravo na spletu. Medtem ko Izraelci večinoma zagovarjajo očitke o antisemitski žalitvi, je na twitterju tudi veliko pozivov h kritiki izraelske politike: »Kritika nasilnega apartheidskega režima ni antisemitska. Prosimo, ne uporabljajte več izgovora antisemitizma, ne deluje več!« Ali pa: »Kako je lahko satira antisemitska? Ker prikazuje najbolj moralno vojsko na svetu ubijati neoborožene protestnike?«

Pojavila so se tudi vprašanja, ali bo prihodnje leto tekmovanje za pesem Evrovizije sploh v Izraelu. Javnost so namreč vznemirili ne le posnetki nasilja v Gazi, temveč tudi izjave izraelskih politikov, da bodo prevzeli nadzor nad tekmovanjem. Namestnik ministra za zdravje je od Evropske radiodifuzne zveze zahteval, da tekmovanje prestavi s sobote na kateri drug dan, češ da moti šabat. Predsednik EBU je na to odgovoril, da bo tekmovanje na sporedu v soboto, saj šabat ne more biti vprašanje vseh gledalcev v Evropi.