Verjetno se je že zgodilo tudi vam. Po nakupu nekega izdelka, ki ga kupujete že dlje časa, se vam je zazdelo, da je tega manj, kot ga je bilo nekoč. Povsem mogoče je, da se vam ni samo zdelo. Številni proizvajalci se namreč že dolgo poslužujejo prijemov, ki so znani kot »skrčflacija«. Gre za skovanko besed skrčiti in inflacija (najprej se je pojavil v angleščini kot shrinkflation). Inflacija pomeni rast cen istega izdelka skozi čas, skrčflacija pa označuje nekoliko obrnjeno dinamiko – ko cene ostanejo iste, zmanjšuje pa se količina izdelka, ki ga kupite za to vsoto. Statistični podatki kažejo, da je skrčflacije precej.

Britanski nacionalni statistični urad je od leta 2012 do leta 2017 opazil, da se je na britanskih prodajnih policah zmanjšalo 2529 izdelkov. V tem obdobju se je vsebina - brez spremembe cene - povečala le 614 izdelkom. Britanski potrošniški pes čuvaj Which? je leta 2016 ugotovil, da so nekatere znamke WC papirja količino lističev na rolicah v samo dveh letih zmanjšali tudi za 14 odstotkov, cena pa je ves čas ostala enaka. Tri leta trajajoča raziskava ameriških univerz Arizona State in Cornell je pokazala, da je v tem obdobju količino kosmičev v svojih izdelkih na ameriških prodajanih policah zmanjšalo 15 znamk. Britanski BBC pa je letos poročal tudi o skrčenju priljubljenih čokolad. V njihovi raziskavi so ugotovili, da je twix od leta 2014 postal lažji za 13,8 odstotka, toblerone pa celo za 25 odstotkov.

Skrčflacija se pojavlja tudi pri nas

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije podatkov o skrčflaciji v Sloveniji nimajo. Tudi Statistični urad Slovenije statistike tega pojava ne vodi, so pa v prejšnjih letih »skoraj vse izdelke iz košarice dobrin preračunavali na osnovne enote (liter, kilogram) ter tako zaznali tudi znižanje količine ob nespremenjeni ceni«. Potrdili so, da so opazili kar nekaj primerov skrčflacije. »Predvsem pri živilih, pa tudi kozmetiki in čistilih,« so pojasnili, niso pa želeli biti bolj konkretni. Pojav skrčflacije so zajeli v svojem v izračunu inflacije.

Razlogov za skrčflacijo je nedvomno več. Številni proizvajalci so se v preteklosti branili, da so se njihovi izdelki pravzaprav povečali. Nekateri proizvajalci toaletnega papirja so denimo trdili, da je ta tako puhast, da se ga ob nespremenjeni količini lističev ne bi več dalo vstaviti v držala za rolice. Toblerone se je medtem za skrčenje opravičil s pojasnilom, da so spremenili velikost izdelka, da bi cena izdelka ostala dostopna.

Eden od urbanih mitov o tem, kako naj bi se pojav začel, govori o avtomatih z majhnimi čokoladami, ki so sprejemali samo eno vrsto kovancev. Ko so se stroški izdelave teh čokolad zvišali, je proizvajalec zato raje zmanjšal velikost izdelka, da so bili nakupi v avtomatih še naprej mogoči. Seveda pa obstaja tudi precej bolj preprosta razlaga za takšno početje; ob nespremenjeni ceni manjši izdelki proizvajalcem prinesejo večji dobiček.