Apple je po oceni revije Forbes vreden slabih 183 milijard dolarjev (155 milijard evrov), kar je 38 odstotkov več kot drugo uvrščeni Google, katerega vrednost naj bi znašala 132 milijard dolarjev (112 milijard evrov). Kljub še vedno veliki razliki vodilnih podjetij, pa je ta po poročanju Forbesa veliko manjša, kot je bila še tri leta nazaj. Takrat je bila vrednost Appla 45 odstotkov večja od vrednosti Googla.

Na tretjem mestu najdemo podjetje Microsoft, ki kot zadnje presega vrednost 100 milijard dolarjev (slabih 85 milijard evrov). Na četrtem in petem mestu sledita podjetji Facebook in Amazon. Na šestem mestu se nahaja ameriški gigant s pijačami Coca-Cola. V elitni deseterici sledijo še podjetja Samsung, Disney, Toyota in na desetem mestu AT&T. Celotno lestvico si lahko ogledate tukaj.

Na lestvici top sto najvrednejših podjetij ni nobenega slovenskega podjetja. Največ in več kot polovico (54), je ameriških podjetij, dvanajst je nemških, več kot enega predstavnika imajo še države: Japonska in Francija sedem, Švica štiri ter Španija, Belgija, Koreja, Nizozemska in Švedska dva. Po eno podjetje pa prihaja iz Avstrije, Kanade, Kitajske, Danske, Irske in Anglije.

Netflix imel največjo rast

V preteklem letu je najbolj svojo vrednost dvignilo podjetje Netflix, ki je svojo vrednost povečal za 35 odstokov. Sledijo PayPal, Amazaon, Google in Facebook.

Revija Forbes je v raziskavo vključila vsa podjetja, ki so prisotna na ameriškem trgu, kar pa izključuje nekatere velike korporacije, ki na tem trgu niso prisotne. Na seznamu tako ni telekomunikacijskega velikana Vodafone in kitajskega giganta Alibabe, še navaja Forbes.