Številni republikanci so sicer upali, da bodo Dodd-Frank zakon lahko povsem ukinili, vendar je prišlo le do delne spremembe le tega. Novosti so namenjene izboljšanju možnosti za preživetje manjših bank. Pred finančno krizo je bilo teh v ZDA 8400, danes jih je le še 5500.

Pridobile so manjše banke

Manjše banke bodo od sedaj naprej imele manjši zvezni nadzor, zmanjšale se bodo tudi zahteve glede trgovanja in kapitala. Med banke, ki jih zakon zadeva sodijo tiste, ki razpolagajo s kapitalom med 50 in 250 milijardami dolarjev. Glavne spremembe zakona so, da imajo banke lahko manjše zaloge denarja, ne potrebujejo natančnega načrta o poravnavi v primeru njihovega bankrota ter da morajo varnostni test o zmožnosti poslovanja opravljati le še periodično in ne več enkrat na leto.

Prav takšne olajšave si želijo tudi velike banke, ki bodo še naprej lobirale tudi za ukinitev urada za zaščito potrošnikov in spremembe pri trgovanju z vrednostnimi papirji. Da so največje ameriške banke izvzete iz sprememb, so lobirale manjše banke. Te se zavedajo, da je bilo za rešitev velikih bank v času krize porabljenih 700 milijard dolarjev in si želijo, da določen nadzor nad velikimi bankami ostaja.

Bodo odgovornost nosili davkoplačevalci?

Kritiki spremembe zakona trdijo, da bodo spremembe povzročile povečanje tveganja davkoplačevalcev, da bodo v primeru nove krize oni tisti, ki bodo krili izgube. Medtem pa republikanci sporočajo, da je pomoč na poti in da so banke predolgo trpele v pomanjkanju zaradi Dood-Frank zakona, navaja The Guardian.

Kongres je nov predlog zakona že poslal v podpis ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.