Ross je potem sprožil tako imenovano preiskavo po sekciji 232, na koncu katere bo imel Trump izgovor za uvedbo višjih carin, saj ni nobenega dvoma, da bo Ross ugotovil, da ima avtomobilska industrija velik pomen z vidika nacionalne varnosti.

Ross je to ugotovil že pred preiskavo. »Obstajajo dokazi, ki kažejo na to, da je uvoz iz tujine spodkopal našo domačo avtomobilsko industrijo. Ministrstvo bo opravilo temeljito, pošteno in pregledno preiskavo, ali ta uvoz slabi naše gospodarstvo in lahko škoduje nacionalni varnosti,« je sporočil Ross.

Trump želi na uvoz avtomobilov uvesti 25-odstotne carine

Ross je bil tisti, ki je Trumpa pomagal prepričati, da enak argument uporabi pri uvedbi višjih carin na uvoz jekla in aluminija. Nekaj držav, med njimi tudi članice EU, je za zdaj iz tega ukrepa izvzetih.

Višje carine na uvoz avtomobilov pa so usmerjene proti zavezniškim državam, kot so Nemčija, Južna Koreja, Italija, Velika Britanija in Japonska, saj Američani avtomobilov od drugje skoraj ne uvažajo.

Wall Street Journal poroča, da želi Trump na uvoz avtomobilov uvesti 25-odstotne carine in da mu bo Rossova preiskava dala potrebno podlago.