Zmaga Olimpije proti Krškemu je bila rutinska. Bila bi še višja, če bi bila Benko in Alves v boljši formi. Maribor je presenetil z visoko zmago v Celju, Luka Zahović pa bo verjetno postal najboljši strelec lige, kar mu bo zvišalo ceno za prodajo. Rudar si je z zmago v Kidričevem priigral četrto mesto.

Alves in Benko zgrešila nemogoče

Junak zmage Olimpije proti Krškemu je bil Rok Kronveter, ki je dosegel oba gola. Potrdil je sloves rojenega igralca zmagovalca in ubijalca tekmecev za najtežje tekme. Igra podobno kot pred dvema sezonama, ko je bil odločilni igralec za naslov prvaka. S svojo kakovostjo dela razliko na igrišču z goli in podajami ter prevzemanjem odgovornosti. Izjemno razigran je bil tudi dribler Stefan Savić, a sta Benko (trikrat) in Alves povsem zunaj forme, zato sta zgrešila nemogoče in tekma ni bila odločena že v prvem polčasu. »Bili smo zreli, da prejmemo tri, štiri gole, a je Olimpija na srečo izkoristila le eno priložnost. Fantje so se ustrašili tekmeca in vzdušja,« je tekmo videl trener Krškega Alen Ščulac. Ko je Olimpija drugi polčas začela pasivno in zaspano, je energijo v ekipo prinesel ljubljenec navijačev Andrej Vombergar. »Fantje so igrali odlično, pogumno, lepo in kombinatorno. Ko smo zapravili izjemne priložnosti, me je bilo že malo strah, da nas bo Krško kaznovalo,« je bil zadovoljen Igor Bišćan.

V Stožicah so gledalci po tekmi (prezgodaj) prepevali Šampioni. Gledalci, ki so pritekli na igrišče, so Ljubljančanom slekli vsa športna oblačila. Na zelenici je zadovoljne navijače pozdravljal celo trener Igor Bišćan, saj je bil navdušen nad ligaško sezono brez poraza v Stožicah. Trener Domžal Simon Rožman je za nedeljski derbi Ljubljanske kotline in skalp Olimpije, s katerim bi pomagal Mariboru, spočil celo prvo enajsterico z izjemo Melnjaka in Triglav premagal s 4:0 z rezervisti in mladinci, ki so dosegli tri gole. »Moramo biti močnejši od vseh. A to je nekaj normalnega. Čaka nas kakovosten nasprotnik v tekmi, po kateri ni več popravnega izpita. V Mariboru smo še v težjem položaju pokazali, da smo lahko pravi. Nisem zaskrbljen, da ne bo tako tudi na zadnji tekmi,« je odločen Bišćan. »Olimpija je pokazala kakovost na derbiju v Mariboru. Ustrezata ji dva izida in je preveč kakovostna, da bi zapravila to priložnost, zato jo vidim kot prvakinjo,« je napovedal Ščulac.

Zahovićev hat-trick vrnil upanje

Ne hitro vodstvo Olimpije v Stožicah, niti zgodaj zapravljeni zicer, celo ne sobotni derbi. Nič ni prišlo do živega Mariboru. V Celju so se vijoličasti sestavili, pobrali in zmagali. Gladko zmagali. Tako zagnano, da je Marcos Tavares, ko je podal za 3:0, v boju celo izgubil zob. »Videti je bilo, da smo prisotni, z mislimi samo tu, in da nam je bilo zelo do tega, da bi zmagali,« je poudaril trener Darko Milanič. Kljub napovedi, da ne bo, je pokukal tudi na zaslon in preveril rezultat v Ljubljani. »Ni mi bilo preveč všeč,« se je nasmejal. Da, Maribor še upa, vsekakor pa pritiska.

Vijoličasti so slavili z najboljšo gostujočo predstavo v maju. Tako suvereno, da je Luka Zahović zabil hat-trick svoji najljubši stranki in splezal na vrh lestvice strelcev, pri čemer je novi reprezentant vseh osemnajst golov zabil spomladi. Milanič je zarotiral in zaprl sredino ter zasukal moštvo v romb, a Maribor je kljub bolj zaprti postavitvi šel po čimprejšnji gol. Zabil pa štiri in še dvakrat stresel okvir. »Želeli smo zapreti sredino, odigrali smo zelo kvalitetno,« je izpostavil Milanič.

Celjani so v borbi za četrto mesto po začetnem naletu prepustili prostor, ki ga je Maribor izdatno izkoristil. Vendar vijoličastim je najbolj prav, za začetek, spet prišla prekinitev. »Njegovi predložki so res dobri,« je Saša Ivković pohvalil že tretjo podajo Amirja Derviševića za njegov tretji gol. Vendar se s tem niso zadovoljili, na sceno je stopil Luka Zahović. »Verjetno mu godi specifika tekmeca, je pa izredno raznovrsten in samozavesten,« je Zahovićev tretji hat-trick proti Celjanom to pomlad – dva je dosegel v ligi in enega na pripravah – pospremil Milanič.

Za prvi gol je preigral dvojico grofov in prepričljivo zabil, nato mu je po vratnici Dareta Vršiča podal prav Tavares v prostor, kjer se znajde prav on, za hat-trick pa mu je podal še najboljši mariborski podajalec v sezoni Dino Hotić. Edina težava: Zahovića (in Mitje Vilerja) zaradi kartonov v nedeljo proti Gorici ne bo. »Nedelja bo velika priložnost za Jana Mlakarja!« je upanje v mladega napadalca položil Milanič.