This is America (To je Amerika) ni običajen videospot, čeprav ima na prvi pogled lahkotno besedilo in glasbo. Pesem, opremljena s kratkim plesnim videom, polnim simbolov in skritih pomenov, je imela minuli teden v prvih 24 urah na youtubu slabih 13 milijonov ogledov, v sedmih dneh pa že sto, s čimer je postala tretja po vrsti, ki je na youtubu najhitreje dosegla stotico. Video je sicer še vedno ena najbolj vročih tem na youtubu, in to kljub temu, da nekateri uporabniki to platformo krivijo, da ga namenoma potiska v ozadje, skladba pa je dosegla tudi prvo mesto na Billboardovi lestvici Hot 100 ter tam ostala tudi ta teden.

Vsebina predmet univerzitetnih analiz

Videospot, v katerem pod svojim glasbenim umetniškim imenom Childish Gambino nastopa Donald Glover, je že več dni predmet različnih analiz, v katere se spuščajo tako v šolah kot v medijih. Revija Time ga je ob pomoči univerzitetnega profesorja razčlenila kar na youtubu, kaj vse vidijo v njem, pa z učitelji delijo tudi osnovnošolci na nekaterih ameriških osnovnih šolah.

Donald Glover, ki ni samo igralec in glasbenik, ampak tudi scenarist, režiser in pisatelj, je s svojim spotom, ki ga je režiral Hiro Murai, gledalcem naložil veliko dela, čeprav deluje dokaj preprosto. V njem Glover, oblečen v sive hlače in gol od pasu navzgor, začne plesati ob zborovskem petju, ko glasba preide v trap, pa ustreli moškega, ki sedi na stolu, glavo pa ima prekrito s kapuco. Nato Glover postreli še pevski zbor, s čimer spomni na streljanje v Charlestonu leta 2015, ko je nacionalistični skrajnež Dylan Roof v cerkvi ubil devet ljudi, na koncu pa zbeži pred množico ljudi, ki ga lovi. Dogajanje, v katerem Gloverja občasno spremlja skupina mladih plesalcev, oblečenih v šolske uniforme, je umeščeno v zapuščeno tovarno, v kateri se iz tal zlagoma dviga dim, v njej pa se pojavijo še prazni avtomobili in radikalci na begu.

Od zlatega globusa do grammyja

Video This is America, ki kritizira ameriško obsedenost s strelnim orožjem, rasizem in dvojni odnos, ki ga ima ameriška družba do temnopoltih, ki se jih hkrati boji in jih občuduje, je dosegel svoj namen, saj se o njem govori tako v resnih mediji kot na družbenih omrežjih. Glover pa verjetno ni pričakoval tega, da se bo na youtubu pojavila tudi vrsta komičnih predelav. Prav tako pa to ni zadnje, kar bomo videli od 34-letnega Gloverja. Ta je bil do zdaj nagrajen že z emmyji, zlatimi globusi in grammyjem, revija Time ga je lani uvrstila med sto najvplivnejših ljudi na svetu, ustvaril pa je tudi eno najpopularnejših komedij v Ameriki Atlanta. Serija o vzpenjajočem se temnopoltem raperju iz Atlante, v kateri Glover igra bratranca in menedžerja glavnega junaka Paper Boija, je maja sklenila drugo sezono, njen uspeh pa nakazuje, da se ne bo še tako hitro končala. Po manjših vlogah v večjih filmih, kot sta Marsovec in Spider-Man: Vrnitev domov, pa je, ko gre za Gloverjevo igralsko kariero, v zadnjem letu prišel čas tudi za večje vloge. Prav zdaj ga bomo lahko videli v samostojnem filmu iz franšize Vojna zvezd Solo: Zgodba Vojne zvezd, v kateri bo igral mladega Landa Calrissiana, posodil pa je tudi glas Simbi v prihajajočem animiranem Disneyjevem filmu Levji kralj, ki v kino prihaja prihodnje leto.