Ta jed je odličnega okusa, je zdrava in še nadvse lepa na pogled. Zeljno solato in piščančji zrezek jejte skupaj, seveda pa ju lahko pripravite tudi ločeno. Zeljna solata odlično tekne kot priloga kateri koli jedi. Odlična je poleg pečenega mesa ali zelenjave, vrhunsko pa se obnese tudi v burgerju. Poleg piščančjega zrezka lahko pripravite kar vam srce poželi. Vtaknite ga v sendvič, ga pojejte ob svoji najljubši prilogi ali pa ob svoji najljubši solati.

Že ob pogledu na fotografijo lahko vidite, da je zrezek znotraj nadvse sočen (niti malo ni izsušen in podoben žaganju), navzven pa čudovito hrustljav (pa čeprav ni paniran v olju).

Piščančji zrezek je odličen zato, ker:

• je mariniran v jajcu

• je povaljan v drobtinah in parmezanu (da, brez moke!)

• je pečen v pečici in ne ocvrt v olju in je zato zdravi in čisto nič pretirano masten

Zrezek je sočen predvsem zaradi marinade, zato poskusite ne preskočiti tega koraka!

Zrezke lahko pripravite tudi vnaprej, sočni pa so tudi po nekaj dneh v hladilniku. Pred postrežbo lahko zrezek segrejete na sobno temperaturo, če nimate mikrovalovne pečice, pa ga lahko pogrejete tudi v ponvici z malenkost olja.

Za pripravo lahko uporabite začimbno mešanico za piščanca, ki ponavadi vsebuje sol (zato pazljivo pri soljenju!), papriko, timijan, čebulo, česen, rožmarin, poper, majaron, šetraj, baziliko in pehtran. Če mešanice začimb nimate, uporabite sol, poper, nariban strok česna ali česen v prahu in izbrano dišavnico v prahu: timijan, rožmarin, baziliko ali pehtran.

Pa še nekaj besed o solati. Fantastična je v poletnih mesecih, ker je osvežujoča. Je tudi hrustljava, okusna in skratka vse, kar mora dobra solata biti. Pa še obdrži se odlično. Če jo hranite v hladilniku več časa, jo pred postrežbo le spet premešaj.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT:

SESTAVINE (za 2 lačni osebi):

Sestavine za piščančji zrezek:

• 2 kosa piščančjih prsi

• 1 jajce

• 2 žlici limoninega soka

• 60 g drobtin

• 15 g parmezana

• 1 žlica začimbne mešanice za piščanca

• 1/2 žličke soli

• olje

• krhlji limone (za okras)

• sesekljan peteršilj (za okras)

Sestavine za zeljno solato:

• 1/4 zeljne glave

• 1 pest rukole

• 200 g grškega jogurta

• 2 žlici jabolčnega kisa

• 1/2 žličke soli

• 1/4 žličke mletega česna

• 1 žlička olivnega olja

• 1 majhen šopek svežega peteršilja

PRIPRAVA

Piščančja prsa splaknite pod hladno vodo, nato pa popivnajte s kuhinjsko papirnato brisačo. Prsa narežite na polovico, da dobite štiri zrezke. Prenesite jih v posodo, položite enega poleg drugega. Po obeh straneh jih potresite s soljo ter z piščančjo mešanico začimb in oboje vtrite v meso. Razžvrkljajte jajce, mu dodajte limonin sok ter oboje prelijte čez meso. Meso enkrat obrnite, da se jajčna mešanica razporedi po vsem mesu. Posodo pokrijte, postavite v hladilnik in pustite, da se marinira kakšno uro.

Medtem narežite zelje, rukolo pa operite in osušite, peteršilj pa sesekljajte. Iz jogurta, kisa, soli, česna in olivnega olja pripravite solatni preliv. Poskusite ga in po potrebi dodelajte. Solatni preliv prelijte prek zelja, rukole in peteršilja ter dobro premešajte. Lahko tudi s čistimi rokami. Solato do uporabe postavite v hladilnik.

Skupaj zmešajte drobtine in parmezan. Vsak posamezen zrezek odcedite odvečnega jajca, nato pa povaljajte v mešanici drobtin in parmezana. Zrezke prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko, jih po vrhu pokapaj z nekaj olja in pecite v pečici, ogreti na 200°C. Najprej jih pecite 15 minut, nato pa previdno obrnite in pecite še približno 10 minut, da se drobtine zlato obarvajo.

Na krožnik servirajte zelje, nanj položite zrezek, po želji okrasite z rezino limone in sesekljanim peteršiljem in postrezite.

Zrezek in solato lahko pripravite vnaprej, a ju hranite ločeno. Zrezek je najboljši topel, dober pa je tudi sobne temperature. Če zeljna solata stoji v hladilniku, jo pred postrežbo le premešajte.