»Ko sem bil februarja na podpisu sporazuma z evropsko komisijo, se je porajalo vprašanje, kaj zdaj omejuje konkurenco. Mogoče ravno to, da je vse prosto in da se lahko glede na kapital mladi igralci skoncentrirajo samo v določenih klubih. Lahko gledam iz nogometne perspektive. Ko igralec dopolni 16 let, ga ne morejo več zadržati v Sloveniji, če pač pri tem gledamo Slovenijo. To je škodljivo za slovenski šport,« je uvodoma razmišljal Čeferin.

»Ne samo to, ta igralec se ne razvije. Na primer: imamo klub v Italiji, ki ima pod pogodbo 186 igralcev, v ekipi pa jih je 25. To pomeni, da bi bil lahko jaz ali vi 186. ali pa 150. igralec. Nikoli se ne bo razvil. Hkrati pa so finančne možnosti pri teh klubih popolnoma drugačne, oni lahko temu igralcu plačajo več kot mu lahko klubi v slovenski ligi. Ampak to je kratkotrajno. To traja do 18., mogoče 20. leta. Ko pa se igralec ne more več razviti, pa rečejo konec. Vprašanje, če tudi to ne omejuje konkurence,« je dodal Čeferin.

Glede na to, da je prosti pretok delavcev ena temeljnih svoboščin v EU, je sploh možno glede tega v športu uvesti kako izjemo? »Zakaj pa ne? Šport bi lahko bil izjema. V nogometu imamo izjemo tudi pri zaposlovanju. Običajno je tako, da če si dvakrat zaposlen za določen čas, si potem avtomatsko zaposlen za nedoločen čas. Pri nogometaših, ki so redno zaposleni, pa je izjema. Delodajalec ne more enemu dvakrat podpisati pogodbe in ga potem imeti do upokojitve v klubu. Tako da izjeme so možne, vprašanje je le, če je volja,« je dejal predsednik Uefe. Pa je volja? »To morate pa njih vprašati. Jaz jo imam."

Čeferin še naprej previden glede VAR

Poleg tega se je Čeferin dotaknil tudi perečih vprašanj glede rabe videosodnikov. Ali bodo na EP 2020 že uporabljali VAR, namreč še ni jasno, je pa Čeferin v preteklosti že večkrat izrazil pomisleke glede uporabe te tehnologije. »Nisem rekel, da sem proti tehnologiji, ampak proti tehnologiji v tem trenutku. Zaradi tega, ker je popolnoma nejasna. Vsaj polovice teh napak v zadnjem času tehnologija ne bi spremenila. Ne želim imeti populističnega pristopa. Želim, da to res funkcionira. In to zdaj definitivno še ne. Imeli smo primer v Angliji v pokalu, ko so gledali posnetek 15 minut in jim ni bilo nič jasno. V Nemčiji so igralci ob polčasu šli v garderobo, pa jih je sodnik poklical nazaj, naj pridejo streljat enajstmetrovko. To so komične zgodbe, ki spremenijo šport. Ne pravim, da videotehnologije ne bo, povratka namreč ni več, tako da neke vrste tehnologija v prihodnosti bo.«