Vodja raziskave Neil Gemmell, sicer profesor na Univerzi v Otagu, pravi, da sam v pošast ne verjame. Za projekt pa se je odločil, ker se mu zdi zabavno popeljati ljudi na avanturo in jo združiti z znanostjo. Poleg omenjenega sta ga v raziskavo prepričala njegova sinova, ki pravita, da je to najbolj zanimiva stvar, ki jo bo kadarkoli naredil, poroča AP.

Najbolj neverjetne teorije pravijo, da je pošast Nessie plesiozaver, ki naj bi nekako preživel izumrtje dinozavrov. Druga teorija pravi, da je Nessie pravzaprav jeseter ali velikanski som. Mnogi verjamejo, da so vsa videnja potegavščine in si jih razlagajo kot plavajoče hlode in močne vetrove na jezeru.

Potek raziskave

Gemmell pravi, da vsa živa bitja v vodi puščajo DNK sledi. Te izhajajo iz kože, perja in urina. Za raziskavo bodo vzeli 300 vzorcev vode iz različnih točk in globin na jezeru. Vodo bodo filtrirali in iz nje izločili organske snovi. Ostali bodo le DNK sledovi katere bodo testirali z opremo narejeno posebno za analiziranje genov. Vsi pridobljeni podatki bodo primerjani z vsemi poznanimi živimi bitji, ki jih imajo v bazi podatkov. Kot še navaja AP, bodo podatki znani do konca leta.

Pred pričetkom raziskave Gemmell še dodaja, da ne verjame, da bi lahko našel sledi pošasti, vendar hipotezo želi preveriti. Glavni namen raziskave je sicer odkriti biološko raznovrstnost jezera.

Po navedbah AP-ja Gemmell ne glede na rezultate ne bo obsojal še vedno obstoječe »vernike« v Nessie. Zanje pravi, da že sedaj obstaja dovolj teorij, zakaj je ni mogoče izslediti. Najbolj znani sta, da pošast ne pušča nobenih sledi in da je trenutno na »počitnicah« na morju, kamor se odpravi preko skritih podvodnih jam.