Delnice jim je med drugimi prodala Mednarodna finančna korporacija (IFC) iz skupine Svetovne banke, ki je imela 11,8 odstotka delnic. Izpraznila se je tudi približno polovica fiduciarnih računov pri različnih bankah - po neuradnih informacijah je svoje delnice na teh prodala tudi nadzornica Gorenja Corrina Graff, poroča časnik.

Družba Hisense Luxembourg Home Appliance iz skupine Hisense, ki jo je slovenski proizvajalec bele tehnike izbral kot najboljšega ponudnika za strateškega partnerja, je 11. maja objavila prevzemno namero za odkup vseh delnic Gorenja, pod pogojem, da pridobi najmanj 50 odstotkov plus eno delnico družbe, bo ponudila 12 evrov za delnico. Prevzemna ponudba bo objavljena najkasneje v 30 dneh in ne prej kot v 10 dneh po objavi namere.

Hisense je po poročanju Financ delnice Gorenja kupoval tudi prek Ljubljanske borze. Po objavi prevzemne namere je promet z delnicami poskočil, tečaj je porasel z okoli šest na nekaj pod 12 evrov. Tečaj je danes v začetnem delu trgovanja pri 11,70 evra.

Hisense sedaj največji posamezni lastnik

Pred vstopom Hisensa je bila največji posamični lastnik Gorenja državna Kapitalska družba z okoli 16,4-odstotnim deležem, ki pa deleža zaradi opredelitve v strategiji upravljanja kapitalskih naložb države ne sme prodati. IFC je bil do teh prodaj drugi največji posamični delničar, tretji je bil po podatkih s konca marca letos japonski Panasonic Corporation z 10,7-odstotnim deležem.

Hisense je po objavi prevzemne namere med drugim napovedal, da bodo (po prevzemu, če bo uspešen) pospešili razvoj Gorenja, razvijali blagovne znamke in ohranjali stabilnost delovnih mest.