Še preden je selektor slovenske nogometne reprezentance Tomaž Kavčič danes dopoldne objavil seznam igralcev za prijateljsko tekmo s Črno goro v soboto, 2. junija, ob 20.15 v Podgorici, je kreativni vezist s potezo več Valter Birsa preko instagrama sporočil, da pri 31 letih končuje reprezentančno kariero, potem ko je zbral 90 nastopov in dosegel sedem golov. Slovenija je ostala brez še enega od temeljev ekipe, ki je igrala na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki leta 2010.

»Birsa bi bil zanesljivo na seznamu. Z njim sem se pogovoril. To je povsem njegova odločitev. Za reprezentanco ne bo več igral zaradi obveznosti v klubu. Hvala mu za vse, kar je dal slovenskemu nogometu. Glede na njegove odlične predstave za Slovenijo ga ne bo mogoče nadomestiti čez noč. Kot naslednika na njegovem mestu vidim enega ali dva igralca,« je o najbolj vroči temi povedal Tomaž Kavčič, ki je drugače kot v preteklosti na tokratnem druženju z mediji deloval veliko bolj samozavestno in umirjeno in ni kazal znakov živčnosti ali treme. O nasledniku Birse ni hotel govoriti, a eden izmed kandidatov je Miha Zajc.

Reprezentanca bo tretjo tekmo pod vodstvom Kavčiča odigrala v zelo okrnjeni zasedbi. Zaradi poškodb ne bo zvezdnikov vratarja Jana Oblaka (trtica, rama) in Josipa Iličića (koleno), ki sta v zadnjih tednih igrala z bolečinami, zato je bila želja klubov, da sta tokratne akcije oproščena. Zaradi poškodbe gležnja je negotov tudi nastop Kevina Kampla. »Datum je neugoden, sploh za igralce, ki so odigrali veliko tekem in so se mučili s poškodbami, zato je najbolje, da težave razrešijo do začetka nove sezone. Mi jih bomo potrebovali zdrave jeseni, ko se začne tekmovanje v ligi narodov,« je pojasnil Tomaž Kavčič. Ker s svojimi klubi igrajo dodatne kvalifikacije za napredovanje v prvo italijansko ligo, na seznamu ni Balkovca, Štulca, Struna in Krajnca. Kar pet je igralcev iz slovenske lige; Dervišević, Zahović in Požeg Vancaš so debitanti. Luka Zahović v ekipo zaradi priimka prinaša marsikaj glede na preteklost očeta Zlatka. »Z igrami spomladi si je zaslužil vabilo, a to ni bilo odločilno, saj ga spremljam že zelo dolgo, poznam njegove odlike in pomanjkljivosti. Z njegovim priimkom se ne obremenjujem,« je bil jasen Kavčič, ki spremlja še nekaj igralcev.

Stadion v Podgorici je eden najbolj vročih v Evropi. Ko so v nekdanji Jugoslaviji po porazu Budućnosti v legendarnem dolgem tunelu do garderob, kjer so ugasnili luči, pretepli sodnika, je bila uradna obrazložitev, da ima buške, ker se je vanj zaletel netopir. »V Črni gori želim videti to, česar ni bilo na tekmah z Avstrijo in Belorusijo, ko smo igrali slabo. Slovenija je uspešna le, če se stepemo na igrišču in pokažemo peno. Želim videti več žara. Cilj je evropsko prvenstvo in mnogi so v letih, ko bi morali dozoreti. Značaj igralcev je pravi, sicer me ne bi bilo na tem mestu,« je končal Kavčič. Slovenija bo igrala le eno tekmo, ker konec maja ne more igrati zaradi finala slovenskega pokala, naslednji termin, 8. junij, ko je imela ponudbo Srbije, pa je že prepozen in ne bi bilo velike koristi.