Poljska avtorica v romanu premišlja potovanja in človeško anatomijo in se pri tem opira na številne zgodbe. Med drugim se pojavita zgodba o nizozemskem anatomistu Philipu Verhyenu iz 17. stoletja, ki je analiziral lastno amputirano nogo, ter zgodba o Chopinovem srcu iz 19. stoletja, ki ga je po glasbenikovi smrti njegova sestra prenesla iz Pariza v Varšavo.

Duhovita pisateljica z neverjetno domišljijo

Olga Tokarczuk je po besedah predsednice žirije Lise Appignanesi duhovita pisateljica z neverjetno domišljijo in literarno odličnostjo. »V romanu Flights, ki ga je izjemno prevedla Jennifer Croft, nas prek vznemirljivih jukstapozicij popelje skozi galaksijo odhodov in prihodov, zgodb in razkritij, ob tem pa raziskuje vse, kar je blizu sodobnim in človeškim zadregam - kjer le plastičnost pobegne umrljivosti,« je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP na torkovi slovesnosti poudarila predsednica žirije.

Britanski časnik The Guardian je v svoji kritiki junija lani roman označil za »strasten in očarljiv diskurziven poziv k smiselni povezanosti, sprejetju fluidnosti, mobilnosti in iluzornosti«. The Financial Times pa je poudaril, da je zgodba o ženski, ki nenehno potuje, filozofska pripoved v današnjih hektičnih časih.

Pred leti gostovala na festivalu v Vilenici

Olga Tokarczuk (1962) je avtorica osmih romanov in dveh zbirk kratkih zgodb ter najbolje prodajana pisateljica na Poljskem, Jennifer Croft pa je uveljavljena ameriška prevajalka iz poljščine, španščine in ukrajinščine. Doslej poljski avtor ali avtorica mednarodne nagrade man booker še ni prejel.

Poljska pisateljica, študirana psihologinja, sicer tudi aktivistka in glasna kritičarka desno usmerjene politike na Poljskem, je leta 2013 gostovala na festivalu Vilenica, kjer je prejela glavno nagrado. Takrat je med drugim povedala: »Najprej sem bralka, potem pisateljica, roman pa razumem kot krono literature, saj nam omogoča, da na svet gledamo z druge perspektive, da lahko postanemo nekdo drug.«

Za nagrado so se potegovali še roman Vernon Subutex 1 francoske avtorice Virginie Despentes, roman The World Goes On, ki ga podpisuje madžarski pisec Laszlo Krasznahorkai, španski roman Like a Fading Shadow avtorja Antonia Munoza Moline, Frankenstein in Baghdad iraškega avtorja Ahmeda Saadawija ter The White Book Južnokorejke Han Kang.

Poleg mednarodne nagrade man booker obstaja še nagrada man booker, ki pa jo podeljujejo proznim delom, prvotno izdanim v angleščini. Ta nagrajenec bo znan oktobra.