Zaščitni znak Hrvaške je, da selektorje menjava v zaključku kvalifikacij, ko reprezentanca zaide v krizo igre in rezultatov. Niko Kovač je postal selektor oktobra 2013 pred tekmama z Islandijo v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji 2016 in bil uspešen. Ante Čačić je dobil priložnost jeseni 2015 v finišu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 v Franciji in bil zamenjan oktobra lani, ko je Hrvaška v predzadnji tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji 2018 le remizirala s Finsko na Reki. Zlatko Dalić je bil imenovan za selektorja na burni nočni seji in se z reprezentanti prvič srečal šele na letališču pred poletom v Kijev, kjer jih je čakala tekma z Ukrajinci, neposrednimi tekmeci za drugo mesto in dodatne kvalifikacije. Hrvaška je le po enem skupnem treningu z novim strokovnim vodstvom zaigrala kot prerojena in zmagala, nato pa v dodatnih kvalifikacijah izločila še nekonkurenčno Grčijo.

Selektor Dalić se je projekta Rusija 2018 lotil zelo ambiciozno. Hrvaška je največji uspeh dosegla ob premiernem nastopu na svetovnih prvenstvih, ko je leta 1998 v Franciji osvojila senzacionalno tretje mesto. Na naslednjih treh nastopih – leta 2002 (Japonska in Južna Koreja), 2006 (Nemčija) in 2014 (Brazilija) – je domov odpotovala razočarana in osramočena že po skupinskem delu. »Ne moremo več živeti od spominov na leto 1998 in na račun stare slave. Že 20 let reprezentanca ni naredila česa velika, zato je skrajni čas, da unovčimo izjemno kakovost, ki jo ima ta sijajna generacija. Imamo vrhunske igralce, v katere povsem zaupam in verjamem, da bomo uspešni v Rusiji,« je odločen selektor Zlato Dalić.

Ima kopico reprezentantov, ki imajo nosilne vloge v najboljših evropskih klubih, v katerih osvajajo lovorike, kar pomeni, da so se naučili zmagovalne miselnosti. Hrvaška bo imela kar tri reprezentante – Luko Modrića in Matea Kovačića v dresu Reala Madrid in Dejana Lovrena v majici Liverpoola – na finalu lige prvakov v soboto v Kijevu. Šime Vrsaljko je osvojil evropsko ligo z Atleticom Madrid, Ivan Raktić je španski prvak z Barcelono, Mario Mandžukić italijanski z Juventusom…

Hrvaška ima zanesljivega vratarja Subašića. Obramba je najšibkejši del ekipe, saj je na vrhunski ravni le Lovren, medtem ko je Čorluka izpustil večino sezone, Vidi pa manjka stalnosti. Vrsaljko igra bolje v klubu kot reprezentanci, Strinić je standarden v klubu. Največja moč ekipe je v zvezni vrsti. Modrić je srce ekipe, za Rakitićem je ena najboljših sezon v Barceloni, Brozović je mojster razbijanja igre tekmeca. Glede napada je veliko dilem. Mandžukić se je v klubu iz centerfora preobrazil v igralca na desnem krilu, ki se vedno bori, teče in dobro skače. Kramarić je po odlični sezoni v bundesligi najbolj vroč hrvaški igralec. Perišić je eden od tistih z najbolj standardnimi igrami v reprezentanci. Kalinić se je znašel na udaru navijačev Milana. Favoritinja skupine C je Argentina, Hrvaška je v prednosti pred Nigerijo in Islandijo. V pripravah bo igrala tudi prijateljsko tekmo z Brazilijo v Londonu.