Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. junija v Podgorici proti Črni gori odigrala zadnjo pripravljalno tekmo pred jesenskim začetkom lige narodov, ki ponuja prvo priložnost za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2020. Selektor Tomaž Kavčič bo danes objavil seznam izbrane vrste, ki se bo v nedeljo opoldne na Brdu pri Kranju zbrala v oslabljeni zasedbi.

Vprašljiv nastop Iličića, Oblaka, Kampla, Birse…

Slovenski reprezentanti so po koncu klubskih obveznosti ostali brez mikavnih tekmovalnih izzivov, saj so v kvalifikacijah zgrešili udeležbo na svetovnem prvenstvu v Rusiji. Novi selektor Tomaž Kavčič je mandat na slovenski klopi začel s prepričljivima porazoma brez igre proti Avstriji (0:3) in Belorusiji (0:2), kar mu povzroča dodatne skrbi pred naslednjo tekmo s Črno goro. Slovenska vrsta bo v Podgorici očitno nastopila z nekaterimi rezervisti in novinci, saj bodo tokrat manjkali nepogrešljivi legionarji, ki so v prejšnjih letih pod Srečkom Katancem sestavljali ogrodje reprezentance.

Prvi zvezdnik moštva Jan Oblak zaradi poškodbe dimelj ni branil že ob Kavčičevem debiju, na vrhuncu sezone pa je z bolečinami vseskozi igral za Atletico, s katerim je pred tednom dni ob osvojitvi evropske lige dosegel vrhunec kariere. Oblak ob zadnjem snidenju z reprezentanco menda ni bil najbolj zadovoljen, da je izpadel iz igre za kapetana, ki jo je glede na število nastopov in izkušenj dobil Bojan Jokić. Poleg vratarja Oblaka je za nastop v Podgorici vprašljiv tudi Josip Iličić, ki je v italijanski ligi neprestano na udaru grobih naletov. Čeprav se je z Atalanto do zadnjega boril za evropsko vstopnico, še vedno ni povsem zacelil poškodbe kolena, ki jo je dobil marca v Stožicah proti Belorusiji. V zadnjem času sta zanimanje za nakup slovenskega vezista pokazala Inter in Roma, ki bosta jeseni nastopila v ligi prvakov.

S poškodbo gležnja se ubada tudi član Leipziga Kevin Kampl, medtem ko se četverica legionarjev iz Italije (Jure Balkovec, Aljaž Struna, Aleš Krajnc in Leo Štulac) še vedno bori za napredovanje v prvo ligo. Poleg kapetana Bojana Jokića je v reprezentanci od južnoafriške generacije ostal le še Valter Birsa, za katerim je stresna sezona v Veroni, kjer je s Chievom obstal med prvoligaši. Birsa na igrišču vse težje zdrži vseh devetdeset minut, ob Kavčičevem debiju v Celovcu pa je tekmo začel na klopi. Ker bo letos avgusta dopolnil 32 let, se poraja vprašanje, koliko časa bo še ohranjal motiv za igranje v državni selekciji.

Zahović izziva Kavčiča

Odsotnost številnih standardnih reprezentantov bo Kavčič izkoristil za preizkus mladih moči. V Podgorici bo imel več odgovornosti vezist Miha Zajc, za katerim je sanjska sezona v Empoliju. Najverjetneje bo priložnost v izbrani vrsti dobilo več nogometašev iz prve slovenske lige, nad katero bo v nedeljo po odigranem zadnjem krogu padel zastor. Glede na predstave ob koncu sezone Kavčiča z igrami izzivajo Luka Zahović, Amir Dervišević, Rudi Požeg Vancaš… Zahović je bil v igri za debitantski vpoklic že pod Katancem, a mu nekdanji selektor nikdar ni ponudil priložnosti. Spomladi je Zahović zablestel v napadu Maribora in s petnajstimi goli na petnajstih tekmah postal eden od kandidatov za kralja strelcev v prvoligaški konkurenci. Dervišević se je izkazal kot eden ključnih igralcev ob spomladanskem preporodu Maribora, medtem ko Požeg Vancaš redno dosega zadetke za Celje.

Selektor Kavčič se bo v Podgorici poskušal izogniti slabi popotnici pred začetkom pokala narodov, ki ga bo Slovenija odprla 6. septembra v Stožicah proti Bolgariji. Zadnji prijateljski tekmi z Avstrijo in Belorusijo sta razkrili nemoč v slovenski igri, zato preizkus s Črno goro tako za selektorja kot za igralce ponuja priložnost za popravni izpit.