»Zelo si želimo, da bi velika slovenska podjetja uvidela smiselnost tega, da nam donirajo oziroma po nižjih cenah prodajo računalniško opremo, ki je ne potrebujejo več. Smo namreč socialno podjetje, ki se ne ukvarja zgolj z obnovo in prodajo tovarniško obnovljene računalniške opreme, temveč ponujamo tudi priložnost posameznikom iz ranljivih skupin, da se vključijo v delovni proces,« pravi Barbara Čufer, direktorica socialnega podjetja Tip&Tap, ki ima dolgoletne izkušnje na področju invalidskega in socialnega varstva.

S partnerjem Mitjem Bogatajem, ki je v podjetju zadolžen za tehnično področje, želita med drugim razbiti stereotip, da je dober računalnik samo nov računalnik. »Z nakupom tovarniško obnovljenega računalnika bo posameznik ne le prihranil, temveč bo dobil kvaliteten, testiran in obnovljen računalnik, hkrati pa prispeval k zmanjševanju vse večjih količin elektronskih odpadkov.«

Cilj je vključiti čim več posameznikov iz ranljivih skupin

»Pri ustanavljanju podjetja smo se zgledovali po nemškem podjetju AFB, ki zaposluje že več kot 50 odstotkov delavcev iz ranljivih skupin,« razlaga Čuferjeva in dodaja, da so pri uresničevanju svoje vizije naleteli na nekaj ovir, ki jih še vedno poskušajo premagati. »Ena od težav je, da velika slovenska podjetja in tuje korporacije ne prepoznajo pomena socialnega podjetja. Ne prepoznajo smiselnosti v tem, da smo neprofitno podjetje, ki zaslužek namenja za pomoč ranljivim osebam,« pravi naša sogovornica in dodaja, da zato skoraj vsa oprema, ki jo prodajajo pri njih, prihaja iz tujine. Kljub temu še vedno iščejo slovenske donatorje, saj želijo prakso, ki je v tujini že dobro utečena, pripeljati k nam.

»Presenečeni smo tudi nad neodzivnostjo šol, saj je zanje tovarniško obnovljen računalnik izjemna priložnost. Vemo, da imajo dotrajano računalniško opremo, a ko se odločijo za zamenjavo, raje posegajo po novih, dražjih računalnikih. Za nakup tovarniško obnovljene računalniške opreme se sicer odločajo tako fizične osebe kot mikro in mala podjetja.«

Rabljeni računalniki z garancijo

Računalniško opremo lahko donirajo oziroma prodajo po ugodni ceni tako podjetja kot posamezniki. »Veseli smo vsake donacije, ampak ni vse za prodajo. Kupci želijo računalnike, ki so prijetnega videza. A ne le lepega videza, naši računalniki so tudi kvalitetni. Tovarniško obnovljeni računalniki so rabljeni računalniki, vendar v primerjavi z drugimi rabljenimi računalniki v nekem varnem okolju pregledani in testirani. Če kakšen del ne dela, se ga odstrani in nadomesti z originalnim, šele nato gre lahko v prodajo,« razlaga Barbara in dodaja, da imajo njihovi računalniki vsaj enoletno garancijo, prenosniki imajo tudi pol leta garancije na baterijo, prav tako pa so opremljeni z legalnim operacijskim sistemom windows 10 pro.

»Zakaj bi kupovali nov računalnik, če lahko kupite tovarniško obnovljen računalnik, ki je bil v uporabi recimo zgolj štiri leta in je še vedno kvaliteten, kakšna praska na njem pa mu zgolj še dodatno zniža ceno.« A ne samo prihranek, nakup takšnega računalnika pomeni tudi družbeno odgovorno ravnanje, saj na tak način zmanjšujemo količino elektronskih odpadkov in varujemo okolje, v katerem živimo. V podjetju poskrbijo tudi za reciklažo. Potem ko računalnike, ki ne gredo v prodajo, razstavijo, posamezne komponente uporabijo za rezervne dele, preostale surovine pa preidejo v certificirane družbe za recikliranje.