V videospotu iz leta 1987 Michael Jackson stoji na nogah pod kotom petinštirideset stopinj, njegovo telo pa je povsem izravnano. Iluzija, ki jo številni želijo kopirati, je bila mogoča zaradi posebno izdelanih čevljev in Jacksonove moči v trupu. Strokovnjaki pred morebitnim kopiranjem trika sicer opozarjajo na morebitne poškodbe hrbtenice, pišejo na BBC-ju.

Manjul Tripathi z Inštituta za medicinsko izobraževanje in raziskovanje v Chandigarhu v Indiji je dejal, da najbolj trenirani plesalci lahko v naklonu naprej dosežejo maksimalno petindvajset ali trideset stopinj, Jackson pa je dosegel naklon petinštirideset stopinj, kar se zdi nemogoče, navaja BBC.

Če posameznik poizkuša izvesti Smooth Criminal »predklon«, opazi, da glavna obremenitev pri gibu pade na Ahilovo tetivo v obeh gležnjih.

Trik je v čevljih

Jackson je dodaten naklon dosegel zahvaljujoč posebnim čevljem. Ti so imeli v peti vsakega čevlja režo v obliki črke V. V reži je bil skrit žebelj, ki se je pripel v tla. Tako je Jackson lahko premagal gravitacijo in se nagnil kar petinštirideset stopinj. Kljub posebno izdelanim čevljem je trik izjemno zahteven, plesalec mora še vedno imeti veliko moči v hrbtnih mišicah in gležnjih. Po navedbah BBC-ja se še vedno veliko posnemovalcev trika med izvajanjem tega poškoduje.