V Eurostatovi raziskavi so prebivalce 109 evropskih mest (med drugim tudi prestolnic) spraševali, kako zadovoljni so s čistočo mest, v katerih živijo. Najbolj zadovoljni, skoraj vsi – neverjetnih 99 odstotkov sodelujočih –, so v latvijskem mestu Ventspils, s čimer so se uvrstili na vrh seznama. Sledijo še eno latvijsko mesto Valmiera s 97 odstotkov zadovoljnih prebivalcev ter Oviedo v Španiji in Luksemburg, kjer je s čistočo (zelo) zadovoljnih 95 odstotkov prebivalcev.

Najbolj zadovoljni v Luksemburgu, najmanj v Rimu

Zanimivejši je razpon (ne)zadovoljstva prebivalcev evropskih prestolnic, ki se razteza vse od 95 do devetih odstotkov. V Luksemburgu je tako zadovoljnih 95 odstotkov prebivalcev, s čistočo Dunaja 90 odstotkov Dunajčanov, na tretjem mestu pa je z 88 odstotki Ljubljana. Prebivalci Rige so se z 81-odstotnim zadovoljstvom uvrstili na četrto mesto med prestolnicami, Helsinčani pa so svoje mesto postavili na peto mesto.

Najmanj zadovoljni s čistočo svojega mesta so v Rimu (devet odstotkov), sledijo prebivalci Bratislave (28 odstotkov), Sofije (29 odstotkov), Bukarešte (37 odstotkov), Madrida (38 odstotkov), Budimpešte (39 odstotkov), Aten (41 odstotkov), Berlina (45 odstotkov), Bruslja (47 odstotkov) in Pariza (49 odstotkov).

Z objavo seznama so v Evropski uniji obeležili začetek »zelenega tedna«, ki traja od 21. do 25. maja.