Program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini, ki je s težkimi kovinami onesnažena predvsem zaradi preteklega večstoletnega rudarjenja v rudniku svinca in cinka, teče že desetletje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo letos izvedel tretjo prevalenčno študijo, prvo so izvedli leta 2008, drugo leta 2013. V okviru študije so letos na odvzeme vzorcev krvi za določitev vsebnosti svinca povabili otroke, stare od enega do šest let ter devetletnike iz Zgornje Mežiške doline in triletnike iz Spodnje Mežiške doline. Skupno so k sodelovanju povabili skoraj 700 otrok iz vseh štirih občin Mežiške doline.

Rezultati analiz vzorcev krvi otrok so merilo za oceno stanja obremenjenosti otrok s svincem in spremembe glede na predhodne študije, posamezni rezultati pa podajo staršem informacijo glede obremenjenosti njihovega otroka, so sporočili z ravenske območne enote NIJZ. Starši so o rezultatu za njihovega otroka obveščeni takoj, ko rezultat prejme NIJZ, to je lahko v kakšnih desetih dneh od oddaje vzorca, skupni rezultati prevalenčne študije pa bodo znani v jeseni.

Lanske analize pokazale povišane vsebnosti svinca v krvi

Odvzemi vzorcev krvi bodo v enotah diagnostičnega laboratorija Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem v Črni na Koroškem, Mežici, na Ravnah in Prevaljah potekali od danes do predvidoma 8. junija, na ravenski območni enoti NIJZ pa upajo na čim boljši odziv ter hkrati na čim nižje izmerjene vrednosti. Kot ob tem poudarjajo na NIJZ, imajo starši priložnost, da izvedo, kakšne vrednosti svinca se nahajajo v telesu njihovega otroka in ali obstaja tveganje za zdravje.

NIJZ sicer vsako leto od začetka izvajanja programa sanacijskih ukrepov v dolini, to je od leta 2008, organizira odvzeme krvi pri triletnikih iz Zgornje Mežiške doline, to je iz občin Mežica in Črna.

Analize lani odvzetih vzorcev krvi pri triletnikih so pri petini od 90 vključenih otrok pokazale povišane vsebnosti svinca v krvi. Sto mikrogramov svinca na liter krvi ali več so namreč odkrili pri 18 otrocih. To je bil najvišji delež otrok s povišano vsebnostjo po letu 2008. Ob tem je primerjava rezultatov pokazala nekoliko višje vrednosti pri otrocih iz občine Črna in pri dekletih.

Država sicer letos za ukrepe izboljšanja kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini zagotavljata 1,2 milijona evrov. Od tega največ, okoli 730.000 evrov, za ukrepe v občini Črna, ki dodeljena sredstva večinoma porabi za preplastitve oz. asfaltiranje javnih površin, po katerih se gibljejo in zadržujejo otroci. Letos za to namenja 560.000 evrov.