Dve leti po začetku gradnje so v brestaniški termoelektrarni včeraj uradno predali namenu nov, šesti blok, vreden 35 milijonov evrov. Glavno tehnološko opremo, ki jo je dobavil konzorcij Stenmark (Siemens Slovenija in Siemens Švedska), sestavljajo plinska turbina nazivne moči 53 megavatov, generator, dizelski električni agregat, ki omogoča zagon turbine v breznapetostnem stanju (black start), in dimnik. Z novim plinskim blokom, ki naj bi se mu v prihodnjih letih pridružil še sedmi, v Brestanici uresničujejo načrt zamenjave treh plinskih blokov iz leta 1974. Odločitev o gradnji sedmega bloka naj bi lastnica, to je Gen energija, po besedah direktorja Martina Novšaka sprejela v drugi polovici leta.

Glavna naloga Termoelektrarne Brestanica (TEB) je zagotavljanje terciarne rezerve ob izpadih proizvodnih enot ali drugih motenj v slovenskem elektroenergetskem sistemu, TEB je tudi vir napajanja nujne lastne rabe krške nuklearke. »Ko so v slovenskem energetskem sistemu kritične razmere, Brestanica opravi svojo vlogo,« je povedal direktor TEB Tomislav Malgaj. Z novim blokom v Brestanici povečujejo zanesljivost delovanja celotne elektrarne, kjer imajo trenutno na voljo 350 megavatov moči. V primerjavi s starimi plinskimi bloki ima nova turbina boljši izkoristek obratovanja, nižje vrednosti emisij, deluje pa skoraj neslišno.

Termoelektrarna je 30. marca začela poskusno obratovati za pol leta, junija bodo sledile garancijske meritve. »Če bo plinski blok dokazoval parametre, ki smo jih definirali v pogodbi, bomo zaprosili za predčasno zaključitev poskusnega obratovanja in začeli turbino komercialno tržiti,« je dodal Malgaj.

Novšak je ob tem ponovno opozoril, da je zgraditev drugega bloka krške nuklearke nujna za dolgoročno zanesljivo oskrbo z elektriko v Sloveniji, kjer še vedno uvažamo okoli 20 odstotkov potrebne električne energije. »Želimo bolj pozitiven odnos do jedrske energije,« je dejal Novšak. Tudi predsednik države Borut Pahor je poudaril, da bo kmalu treba sprejeti politično in strokovno odločitev glede jedrske energije.