Koalicijski program je zaradi populističnih ciljev (hitrejše upokojevanje, povečanje javne porabe…) ob že danes visoki zadolženosti Italije vnesel nervozo na finančne trge. Razpon med zahtevano donosnostjo nemške in italijanske 10-letne državne obveznice je v mesecu dni poskočil za približno 50 bazičnih točk. V petek je zahtevana donosnost 10-letne italijanske obveznice tako znašala 2,2 odstotka, kar je znatnih 165 bazičnih točk več od primerljive nemške. Politična negotovost v Italiji je vsaj deloma vplivala tudi na vrednost evra, ki se je proti košarici tujih valut v mesecu dni znižala za okoli 2,8 odstotka. Valutni par EUR/USD je teden zaključil pod vrednostjo 1,18, kar je najnižja raven od sredine decembra lani.

K upadanju vrednosti evra je poleg politične negotovosti v Italiji prispevala tudi upočasnitev pozitivnega momenta v evrskem območju. Gospodarstvo evrskega območja sicer še naprej raste. Bruto domači proizvod (BDP) je tako v prvem letošnjem četrtletju ponovno porasel, in sicer za 2,5 odstotka v primerjavi s prvim četrtletjem lani. A rast se je po pričakovanjih upočasnila z 2,8 odstotka v zadnjem četrtletju preteklega leta. Po drugi strani je evropski statistični urad Eurostat za marec objavil podatek o 0,5-odstotni rasti industrijske proizvodnje v evrskem območju, kar predstavlja precejšen napredek v primerjavi s februarjem, ko je ta upadla za 0,9 odstotka.

Onkraj Rokavskega preliva se je v petek rudarski velikan Glencore soočil z visokim 4,4-odstotnim znižanjem tečaja delnice. Družbi namreč grozi preiskava o njenih dejavnostih v Afriki. Mediji so neuradno poročali, da se preiskovalci britanskega Urada za hude prevare (SFO) pripravljajo na pridobitev dovoljenja za popolno preiskavo odnosov družbe z izraelskim milijarderjem Danom Gertlerjem, do katerega so ZDA nedavno uvedle sankcije, in predsednikom Demokratične republike Kongo Josephom Kabilo. Morebitna preiskava bi bila nov udarec za družbo, ki je pred kratkim morala prekiniti poslovne stike z ruskim oligarhom Olegom Deripasko. Ta je bil prav tako deležen ameriških sankcij.

Poslovne rezultate je objavila britanska nizkocenovna letalska družba Easyjet, ki ima polete tudi z letališča Jožeta Pučnika. V prvem fiskalnem polletju je prihodek družbe glede na enako obdobje prejšnjega leta porasel za 19,5 odstotka. Podjetje je objavilo tudi oceno dobička za celotno leto, ki naj bi znašal od 530 do 580 milijonov funtov, kar je precej več kot lani in tudi več od pričakovanj analitikov. Posledično je tečaj delnice po objavi novice poskočil za 3,3 odstotka.