Poleg slovenske veleposlanice je Izrael na pogovor poklical tudi španskega veleposlanika, v torek pa bodo na pogovor poklicali še belgijskega.

Slovenija, Španija in Belgija so namreč med 29 državami, ki so omenjeno resolucijo podprle.

Svet ZN za človekove pravice se je na zahtevo več držav v petek sestal na izrednem zasedanju zaradi nedavnega nasilja na območju Gaze, ki je bilo uperjeno tudi proti odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu. Po zadnjih podatkih je bilo na ta dan ubitih 62 Palestincev.

Proti resoluciji sta glasovali le ZDA in Avstralija

Resolucijo je podprlo 29 držav članic, 14 je bilo vzdržanih, vključno z Veliko Britanijo in Nemčijo, proti pa sta glasovali le ZDA in Avstralija. V skladu s sprejeto resolucijo, naj bi mednarodna ekipa preiskala »domnevne kršitve in zlorabe v kontekstu vojaškega napada na civiliste«, ki so od 30. marca dalje protestirali za pravico, da se vrnejo v svoje domove, iz katerih so bili izgnani v času nastanka judovske države leta 1948. Preiskovali naj bi tudi tiste kršitve, ki bi nakazovale na vojne zločine.

Odtlej je bilo po podatkih palestinskih oblasti v spopadih v Gazi ubitih 118 Palestincev. Izrael vztraja, da njihova vojska preprečuje nasilen vstop ljudi v državo. Ob tem pa palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, obtožuje izkoriščanja protestov za izvajanje nasilja.