V italijanski prestolnici mode bodo prvič po sezoni 2012/2013 – takrat je prvenstvo na tretjem mestu sklenil Milan – nogometno ligo prvakov znova spremljali s tribun stadiona San Siro. Nastop v najmočnejšem klubskem tekmovanju na stari celini si je v zadnjem prvenstvenem krogu proti Laziu priigral zgodovinsko gledano manj uspešen od obeh milanskih velikanov Inter, ki je na vnovičen nastop čakal šest let.

Klub iz Lombardije je razburljivo gostovanje v Rimu dobil v drugem polčasu, v katerem je zaostanek 1:2 spremenil v zmago 3:2. S tem je prvenstvo sklenil z enakim točkovnim izkupičkom kot Lazio, a zaradi boljšega izida na medsebojnih tekmah končal mesto višje od sinje modrih. Enega večjih ciljev v svoji karieri je s tem izpolnil vratar Interja in nekdanji slovenski reprezentant Samir Handanović, ki bo prihodnjo sezono pri 34 letih sploh prvič v svoji dolgi nogometni karieri zaigral v ligi prvakov.

»Končno nam je uspelo. Sezona je bila zahtevna, a zdaj lahko uživamo. Težko bi jo končal na boljši način. Med sezono smo izgubili nekaj tekem, ki bi jih morali dobiti, a smo nadoknadili vse zamujene priložnosti. Zelo sem vesel, čeprav to težko pokažem,« je dejal Samir Handanović. Za Ljubljančana in soigralce so bile ključne prav dobre predstave v gosteh v izteku prvenstva, saj so dobili zadnje tri, in to kljub temu, da so na 12 gostovanjih pred tem zmagali le enkrat.

Poleg Handanovića je imel razlog za veselje tudi njegov rojak Jan Oblak, ki je po zmagi v evropski ligi v nedeljo še tretjič zapovrstjo prejel nagrado zamora za najboljšega vratarja v španskem prvenstvu. Škofjeločan je za Atletico Madrid branil na 37 tekmah in prejel zgolj 22 zadetkov oziroma 0,59 gola na obračun. Jan Oblak je sicer že deseti vratar madridske zasedbe, ki je osvojil omenjeno lovoriko, vendar prvi v zgodovini kluba, ki mu je to uspelo trikrat v nizu.

Enitracht šokiral Bayern

Pravi pretres se je pretekli konec tedna zgodil v Nemčiji, kjer sta se v finalu pokala pomerila Eintracht Frankfurt in Bayern München. V ponovitvi finala iz leta 2006 so se zmage s 3:1 veselili igralci Frankfurta, ki so za svoj četrti pokalni naslov favoriziranega tekmeca premagali prvič po osmih letih. Nenadejan poraz je pustil mešane občutke pri navijačih Bavarcev, saj bo njihovega zdajšnjega trenerja Juppa Heynckesa v naslednji sezoni nadomestil prav strateg Frankfurtčanov in nekdanji branilec Bayerna Niko Kovač.

Ne le v Nemčiji, tudi v Angliji se je klubska sezona končala s pokalno tekmo. Na slovitem stadionu Wembley sta se v pokalu FA tretjič pomerila Chelsea in Manchester United, zmage z 1:0 pa se so se veselili Londončani. Za lanske angleške prvake je bila to osma pokalna lovorika, s čimer so se izenačili s Tottenhamom. Več jih imata v svoji vitrini le še Manchester United (12) in Arsenal (13).

Velja dodati, da je za prihodnjo tekmovalno sezono že znanih kar 26 od 32 udeležencev lige prvakov. Anglijo bodo poleg Manchester Uniteda zastopali še Manchester City, Tottenham in Liverpool, Španijo Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid in Valencia, Nemčijo Bayern, Schalke, Hoffenheim in Borussia Dortmund, Italijo Juventus, Napoli, Roma in Inter, Francijo Paris St. Germain, Monaco in Lyon, Rusijo CSKA Moskva in Lokomotiv, svojega predstavnika med evropsko elito pa bodo v Portu, Šahtarju, Bruggu, Galatasarayu in Viktorii Plzen imeli tudi Portugalci, Ukrajinci, Belgijci, Turki in Čehi.