Če nimate steklenjaka, v še hladnih spomladanskih dneh svoje vrtnine prekrijte s koprenasto zastirko. S tem boste dosegli hitrejše segrevanje gredice in skrajšali čas rasti. Podoben učinek dosežete tudi z zasaditvijo v visoke grede, kjer se zaradi dvignjene površine ustvari toplo okolje.

Kakovostna zemlja in hranila

Uporabite lahko COMPO BIO zemljo za visoke grede, ki jo sestavlja trajna mešanica kakovostnih sestavin brez šote in je narejena posebej za toplo okolje v visokih in toplih gredah. Ne pozabite na redno gnojenje z bio dolgotrajnimi gnojili COMPO BIO, ki vsebujejo delež ovčje volne; zemlja je zaradi nabrekle volne bolj zračna, rastline pa so v sušnih obdobjih preskrbljene z vodo, ki jo ovčja volna zadržuje v tleh.

Nekatere rastline se ne prenašajo

S sajenjem se ne prenaglite, saj se nekatere rastline enostavno ne prenašajo. Kradejo si svetlobo in mikrohranila, si škodujejo z vonjavami in izrivanjem korenin ter se s koreninami in listi medsebojno ovirajo. Spet druge pa skupaj prav lepo uspevajo. Splača se paziti na sosedske odnose med rastlinami. Samo če med zelenjavo vlada zadovoljstvo, bo dobro rasla in obrodila. V osnovi velja: rastline, katerih sadeži zorijo nad zemljo, se dobro razumejo s tistimi, katerih sadeži so pod zemljo.

Vir: priloga Nika