Za prekaljenega Rafaela Nadala je bila nedeljska zmaga že 32. na turnirjih serije 1000 in 78. na turnirjih ATP ter obenem prva v italijanski prestolnici po letu 2013. Zanjo se je moral pošteno namučiti, saj je drugopostavljenega Nemca Alexandra Zvereva z izidom 6:1, 1:6, 6:3 premagal šele po dobrih dveh urah boja. S tem je prekinil niz trinajstih zmag 21-letnika, ki je v zadnjih šestnajstih dneh odigral kar štirinajst dvobojev, pred prihodom v Rim pa osvojil turnir serije masters v Madridu.

Končni razplet bi bil lahko tudi drugačen, če Špancu po izgubljenem drugem nizu ne bi na pomoč priskočil dež, ki je za slabo uro prekinil dvoboj. »Ko je začelo deževati, nisem imel občutka, da je to trenutek, ki bi mi bil v prid. A če pogledam nazaj, lahko rečem, da mi je prekinitev pomagala,« je po osmi zmagi v Rimu priznal Rafael Nadal. Majorčan je uspešno opravil generalko pred nedeljskim začetkom Roland Garrosa, kamor bo po ponedeljkovi objavi lestvice ATP prispel kot prvi igralec sveta in največji favorit. »Seveda zmaga v Rimu pomaga, a v Parizu bodo razmere povsem drugačne. A zdaj je čas za uživanje v zmagi, brez misli na Roland Garros,« je še pristavil Nadal, ki bo v prihodnjih tednih lovil svojo že enajsto pariško krono.

Tako kot Nadal sta mesto na računalniški lestvici pridobila tudi najboljša Slovenca Aljaž Bedene, ki je po novem na 64. mestu, in Blaž Kavčič, ki je 152. Slednji je danes že stopil na enega od pariških igrišč, saj je nastopil v uvodnem krogu kvalifikacij odprtega prvenstva Francije. Pomeril se je proti Čehu Adamu Pavlaseku, a dvoboj po izgubljenem prvem nizu s 3:6 predal. Nastop v kvalifikacijah čaka še enega slovenskega tekmovalca, in sicer Blaža Rolo, ki se bo danes pomeril z Egipčanom Mohamedom Safwatom.

Od slovenskih predstavnikov sta v glavni del turnirja že uvrščena Aljaž Bedene in Polona Hercog, skozi kvalifikacije pa se bosta vanj skušali prebiti še Dalila Jakupovič in Tamara Zidanšek. Vse tri Slovenke v zadnjih tednih kažejo spodbudno formo, saj so na lestvici WTA znova napredovale, Hercogova za tri mesta in je zdaj 59., mesto višje kot pred tednom dni sta tudi Jakupovičeva (121.) in Zidanškova (123.). Kljub porazu v finalu turnirja v Rimu proti Ukrajinki Elini Svitolini (0:6, 4:6) je prvo mesto zadržala Simona Halep. Prva zasledovalka Romunke je še naprej Danka Caroline Wozniacki, tretja pa je Španka Garbine Muguruza.