Potreba po varnosti je že od nekdaj zelo pomemben element našega življenja. Psiholog Abraham Maslow jo je v piramidi hierarhije potreb postavil na drugo mesto, kar pomeni, da je varnost vsakega posameznika zelo pomembna. Vse prepogosto se dogaja, da v naše življenje neupravičeno posežejo druge osebe in nepredvideni dogodki. V Sloveniji statistika kriminalitete, ki jo vodi ministrstvo za notranje zadeve, jasno prikazuje, da je stopnja kriminalnih dejanj (tatvine, vlomi, ropi) zadnja leta v porastu.

Javljalniki gibanja in elektronski sistemi

Pri stanovanjskih hišah je treba poskrbeti, da naš dom ni preprosto dostopen s prometnih poti, in sicer z dobro ograjo, ki je dovolj trdna, da predstavlja prehodno oviro. Za varovanje predlagamo namestitev zunanjih javljalnikov gibanja, povezanih v sistem za javljanje vloma. Ponavadi gre za tako imenovane javljalnike bariere oziroma zunanje javljalnike gibanja. Za zaznavanje javljanja vloma tudi v objektu uporabimo elektronske sisteme. Takšni sistemi so v osnovi sestavljeni iz javljalnikov gibanja, magnetnih kontaktov na krilih oken in podbojih vrat, naprav za zvočno in svetlobno alarmiranje ter seveda centralne enote s kodirnikom.

Dom lahko opremimo tudi z videonadzornim sistemom, sestavljenim iz zunanjih in notranjih kamer, ki zajemajo slike podnevi in ponoči. Kamere so povezane s samostojnim shranjevalnikom, v katerem se slike kamer (posnetki) shranjujejo in prek katerega se jih s pomočjo monitorja tudi pregleduje.

Sistem za javljanje vloma in videonadzorni sistem sta najučinkovitejša ob smiselni tehnični združljivosti

Priporočamo, da so sistemi tehničnega varovanja povezani z varnostno-nadzornim centrom, od koder je v primeru alarma napotena intervencijska skupina. Posebno pozornost je treba nameniti prenosni poti signalov tehničnega varovanja med objektom naročnika in varnostno-nadzornim centrom, ki lahko poteka po internetu ali z GSM/GPRS komunikatorjem oziroma s kombinacijo obojega.

Vdor vsiljivca v notranjost objekta je lahko izredno nevaren, sploh v primeru neposrednega srečanja s stanovalci. Priporočamo, da v takšnem primeru ne reagirate panično in ne ukrepate s fizično silo, temveč se umaknete in si poskusite zapomniti čim več podrobnosti o podobi vlomilca. Te bodo koristne, ko ga bo treba opisati.

Varnost je dobrina, ki se je običajno zavemo šele, ko jo izgubimo. Ljudje se ponavadi odločajo za varovanje doma na osnovi slabih izkušenj – lastnih ali svojih bližnjih. Da vaše stanovanje ali hiša ne postane tarča nepridipravov, lahko največ naredite sami. Vaš dom, prostor, kjer preživljate svoj najdragocenejši čas s svojimi najdražjimi, naj postane varen.

Da naše stanovanje ali hiša ne postane tarča nepridipravov, lahko največ naredimo sami

Navajamo nekaj predlogov, ki bodo delno pripomogli k večji varnosti vašega doma:

• redno zaklepajte vrata (tudi takrat, kadar ste na dvorišču);

• pazite na ključe (nikoli jih ne puščajte pod predpražnikom, v poštnem nabiralniku, cvetličnem lončku in podobno);

• spreminjajte svoje navade (sprememba prihodov domov in odhodov z doma – časovni okvir).

Več nasvetov oziroma predlogov, ki bodo pripomogli k večji varnosti vašega doma, lahko najdete na naši spletni straniwww.aktiva-varovanje.si.

Sebastian Zinrajh, svetovalec za varovanje