Hojo s palicami so pred leti kot sredstvo vadbe za pripravo na zimsko sezono uporabljali zgolj nordijski smučarji, medtem ko je danes nordijska hoja pravi trend. Sploh v zahodni Evropi velja nordijska hoja za eno najbolj učinkovitih, celovitih, varnih in dostopnih telesnih aktivnosti. Dobro telesno pripravljenost vadečih zagotavlja tudi v poznejših starostnih obdobjih, mnogi pa se zanjo odločajo zaradi sprostitve, aktivnega doživljanja narave in zmanjševanja telesne teže.

Pri pravilni izvedbi nordijske hoje je dejavno celotno telo oziroma do devetdeset odstotkov mišic v telesu. Zaradi rabe palic med hojo se namreč precej poveča število aktivnih telesnih mišic, kar pomeni večjo intenzivnost obremenitve, večjo porabo energije ter dodatno krepitev mišic rok in trupa. Z nordijsko hojo se lahko povsem varno ukvarjajo tudi ljudje, ki okrevajo po poškodbi, in tisti, ki imajo težave s sklepi. Pravilna raba palic in tehnika namreč manj obremenjujeta sklepe, razbremenjeni so predvsem gležnji, kolena in kolki. Zelo priporočljiva je tudi za vse, ki opravljajo pretežno sedeče delo, saj redna vadba zmanjšuje bolečine v vratu.

V družbi strokovnjakov

Začetniki boste čare novih športnih izzivov v naravi najučinkoviteje in najprijetnejše odkrivali ob nasvetih inštruktorjev za nordijsko hojo. Ti vas bodo seznanili z ustrezno opremo, pravilno tehniko in številnimi koristnimi napotki. Učitelj vas bo naučil, kako čim bolj izkoristiti hojo s palicami in kako doseči kar največji učinek vadbe. Zanjo boste potrebovali zgolj ustrezno in udobno obutev – tekaške oziroma pohodniške čevlje – in palice. Kupite jih lahko v skorajda vseh športnih trgovinah, pri čemer je treba upoštevati, da morajo biti palice dolge sedemdeset odstotkov naše telesne višine.

To pomeni, da če stojimo zravnano in primemo palico za ročaj, mora biti kot v komolcu približno 90 stopinj, torej pravi kot. Nekatere palice so nastavljive po dolžini, druge so fiksne oziroma enotne dolžine. Razlika med palicami za nordijsko hojo in pohodniškimi palicami je enaka razliki med palicami za smučanje in tistimi za smučarski tek. Palice za nordijsko hojo imajo v primerjavi s pohodniškimi udobnejši in ergonomsko oblikovan ročaj, ki je prilagojen zapestju, pašček se lepo oprijema dlani. Spodnji del oziroma krpljica omogoča pravilno izvedbo tehnike nordijske hoje.

Bolj ko smo aktivni in boljšo tehniko ko imamo, več energije porabimo in bolj krepimo mišice, poudarjajo inštruktorji. Redna vadba učinkovito vpliva na dihalni in srčno-žilni sistem ter splošno vzdržljivost. Priporočljiva je vadba štirikrat na teden po uro do uro in pol, ki jo kombiniramo tudi z drugimi športnimi aktivnostmi.

Strokovnjaki priporočajo, da vadbo izvajate po razgibanem terenu. Odlične so shojene poti po gričih in planinah, le urbanih mestnih predelov in asfaltnih površin se izogibajte. Glede na kondicijo in predznanje lahko količino in predvsem intenzivnost vadbe vsak posameznik prilagodi svojim željam in trenutnim zmožnostim. In prav to sta poleg gibanja na svežem zraku in številnih pozitivnih učinkov tudi glavni odliki nordijske hoje.