Fenomenalno! Z drugo besedo bi težko opisali sezono, ki jo ima Luka Dončić. Potem ko je s slovensko reprezentanco postal evropski prvak in bil še drugič razglašen za vzhajajočo zvezdo evrolige, je v soboto v vse bolj polne vitrine pospravil še naziv za najkoristnejšega igralca (MVP) sezone v elitnem tekmovanju na stari celini, nocoj pa še naslov klubskega evropskega prvaka. Real Madrid je z zmago v finalu proti Fenerbahčeju prišel do desete tovrstne lovorike, Luka Dončić pa se je pri zapisal v zgodovino, saj je pri 19 letih osvojil vse, kar v Evropi lahko, in je več kot pripravljen na odhod čez lužo. Na tekmi za tretje mesto je Žalgiris ugnal CSKA.

Tako kot na polfinalni tekmi proti CSKA je bilo tudi na finalni večina uči usmerjenih v Luko Dončića. 19-letnega Ljubljančana so si pred bližajočim se naborom lige NBA v živo prišli ogledati številni funkcionarji moštev, ki izbirajo pri vrhu. Pri Phoenixu, ki ima prvi izbor, sta ob robu parketa sedela lastnik Robert Sarver in predsednik košarkarskih operacij James Jones. Sacramento, ki bo izbiral drugi, je predstavljal generalni direktor Vladi Divac. Tudi Dallas, ki izbira peti, je v Beograd poslal generalnega direktorja Donnija Nelsona in dolgoletnega skavta za mednarodno košarko Tonyja Ranzoneja. Čeprav moštvo iz Teksasa nima veliko možnosti, da bi ujelo Dončića, pa povsem brez upanja ni. V zadnjih dneh novinarji onkraj Atlantika namreč omenjajo, da lahko slovenski reprezentant, če ne bo izbran kot prvi, pade tudi na četrto ali peto mesto. Ob tem naj še dodamo, da je na zaključnem turnirju četverice svoje predstavnika imela tudi Olimpija. V loži so namreč obračun spremljali predsednik Tomaž Berločnik, direktor Roman Lisac, ki je pri predsedniku evrolige Jordiju Bertomeu lobiral za posebno povabilo za evropski pokal, in podpredsednik Jože Mermal.

Potem ko je postalo jasno, da se bosta v finalu pomerila Real Madrid in Fenerbahče, so se nemudoma začela ugibanja, na kakšen način bo Željko Obradović poskušal zagreniti življenje Dončiću. Srbski strokovnjak je v obrambi na Ljubljančana pričakovano poslal Nikolo Kalinića, a nekoliko presenetil s tem, da je srbski košarkar Dončića napadal tudi na drugi strani igrišča in ga s tem utrujal ter poskušal spraviti v težave z osebnimi napakami. Delno je v tej nameri uspel, saj se najkoristnejši igralec evrolige po uvodnih šestih točkah ni več najbolje znašel ob agresivnem pokrivanju. So pa Dončića rešili soigralci, saj so se v prvem polčasu med strelce vpisali vsi razen Campazza in Reyesa, a ga ni nihče presegel.

Po izenačenem prvem polčasu je špansko moštvo v drugega krenilo odločno in po delnem izidu 7:0 prevzelo vajeti igre v svoje roke. Iz minute v minute je bilo bolj očitno, da je kraljevi klub tokrat odlično pripravljen. To je postajalo jasno tako Obradoviću kot okoli 12.000 navijačem Fenerbahčeja, ki so bolj kot ne nemočno in v tišini opazovali dogajanje, in tudi igralcem na parketu, ki so jim v zadnji četrtini začeli že nekoliko popuščati živci. Jan Vesely je namreč po eni izmed ponesrečenih akcij potegnil Dončića, si s tem prislužil nešportno osebno napako in tako svojemu moštvu naredil medvedjo uslugo. Turško moštvo je v zaključku napenjalo vse sile, da bi spreobrnilo rezultat, a se na koncu moralo sprijazniti, da je bil to pot Real Madrid enostavno predober nasprotnik.

»Nikoli nismo obupali. Vse čas smo si govorili, da bomo zdržali, ne glede na to, koliko težav smo imeli s poškodbami. Na koncu smo bili nagrajeni,« je po tekmi povedal trener Reala Madrida Pablo Laso, ki se je nekaj trenutkov kasneje objel z Luko Dončićem, ki je okoli paradiral s slovensko zastavo na ramenih. Dončića so nocoj razglasili tudi za najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja.