Finale letošnjega SP je morda za nekatere presenetljiv, toda Švicarji so na poti do njega presenetili in ugnali dva favorita in se zasluženo prebili v zadnjo tekmo prvenstva. V soboto je Švica v polfinalu premagala Kanado s 3:2, Švedi pa so bili precej bolj prepričljivi in odpravili ZDA s 6:0.

Tudi 2013 boljši Švedi

Finale je bil ponovitev tistega iz leta 2013, ko sta se isti ekipi srečali v Stockholmu, takrat so bili boljši Švedi. Ti so bili na tem prvenstvu pred finalom edina še neporažena ekipa, Švicarji pa so odlično stopnjevali formo. V predtekmovanju so bili le četrti, se kot zadnji prebili v izločilni del, potem pa na prvi stopnji izločili Fince in Kanadčane.

V bogati zgodovini švedskega hokeja so Skandinavci danes lovili in ujeli 11. naslov prvaka, dva (2013 in 2017) so osvojili v zadnjih petih letih. Švica na drugi strani zlate medalje tudi po današnjem finalu še nima, to je bil njen tretji poskus, da bi prišla do naslova najboljše reprezentance na svetu po letih 1935 in 2013.

V uvodu zadnjega dne prvenstva so Kanadčani, svetovni prvaki v letih 2015 in 2016 ter lanski poraženci finala, ostali tudi brez vsaj tolažilne nagrade. Američani so ob koncu v malem finalu slavili s 4:1 - dva gola so dosegli, ko so Kanadčani skušali izsiliti podaljšek brez vratarja - in prišli do prve medalje po letu 2015, znova bronaste.

Po 40 minutah še izenačeno

Švicarji so v finalu ubrali povsem enako taktiko kot na prejšnjih dveh tekmah. Pobudo so razumljivo prepustili Švedom, ki so silovito pritiskali in imeli več priložnosti, sami pa so se izjemno dobro branili ter prežali na svoje priložnosti. Ob koncu prvega dela so jo tudi izkoristili, v polno je zadel Nino Niederreiter. A švedski odgovor je bil hiter, Gustav Nyquist je dobro minuto pozneje poskrbel, da je bil izid na semaforju spet izenačen.

Na ledu se ni veliko spremenilo niti v nadaljevanju. Švedska je skušala priti do prednosti, a je vselej naletela na bojevito obrambo in na znova odličnega vratarja Švice Leonarda Genonija. Ta je branil vse, na drugi strani pa so njegovi soigralci spet šokirali favorite finala in spet povedli. Timo Meier je zadel v polno tik pred iztekom švedske kazni.

Tokrat so Skandinavci potrebovali več časa, da so se vrnili, šele deset minut zatem je z neubranljivim strelom od daleč švicarskega vratarja drugič na tekmi matiral Mika Zibanejad.

In tako je bilo tudi po 40 minutah še izenačeno. Švedi so se v zadnjem delu še bolj odločno vrgli v projekt zlata medalja, Švicarji pa so se še bolj odločno branili. Tudi za ceno prekrškov, imeli so dve zaporedni izključitvi sredi tretjine, a so obe preživeli. Kot tudi nadaljnji nalet Švedske, zadnjo priložnost je imel Viktor Arvidsson nekaj sekund pred kocem rednega dela, tako da je finale šel v podaljšek.

Zmagovalec znan po kazenskih strelih

V tem nobena od ekip ni želela preveč tvegati, še vedno sta bili obe obrambi trdni, še vedno so bili za malenkost boljši Švedi, najlepšo priložnost pa je imel John Klingberg. A tekmo bi lahko odločil Švicar Kevin Fiala, ki pa mu je Anders Nilsson tri minute pred koncem ubranil neoviran strel z dveh metrov. Tri sekunde pred koncem pa je nato Švicarje rešila vratnica po strelu Adama Larssona.

Pri kazenskih strelih je za Švico zadel le prvi izvajalec Sven Andrighetto, za Švedsko pa sta bila uspešna Oliver Ekman-Larsson in Filip Forsberg, kar je bilo dovolj za ubranitev lanske lovorike.