»Na predzadnji klanec proti Sappadi je bil oster ritem, a sem se počutil dobro in poskusil. Instinktivno. V drugem poskusu sem se odpeljal. Že od Izraela dalje se bojujem za čim večjo prednost. Dve minuti pred Tomom Dumoulinom je v redu pred vožnjo na čas, a vse se lahko spere že v teh 35 kilometrih v torek,« je bil irski kolesar Simon Yates kljub izjemni, že tretji etapni zmagi v rožnati majici zelo previden glede obetov za zadnji teden 101. Gira.

Kolesar Mitchelton Scott je v obeh dneh najbližje Sloveniji podvojil prednost. Že v soboto na mitski strmini Zoncolana mu je z zgodnjim pospeševanjem za šest sekund ušel le britanski rojak Chris Froom. Zvezdnik Skya je pred 100.000 navdušenci, izjemno veliko seveda tudi iz Slovenije, reševal čast in samozavest. V nedeljo proti Sappadi ga je znova zvilo in zaostaja že pet minut. Yatesu je uspelo tudi zaradi spogledovanja zasledovalcev. Mladih Ekvadorca Carapaza in Kolumbijca Lopeza, ki sta želela etapno zmago v zavetrju Pinota, Dumoulina in Domenica Pozzoviva, ki s pomočjo vodonoscev Mateja Mohoriča in Domna Novaka drži tretje mesto. V dveh od štirih najtežjih gorskih etap Gira sta najdlje ostala ob kapetanu.

»V nedeljo je Pozzovivo spet dokazal, da se bo lahko bojeval za stopničke v skupni razvrstitvi. Proti Sappadi je bilo izjemno težko in bil je hiter ritem. Čaka nas še zadnji teden, v katerega bomo vstopili v odličnem položaju. Storili bomo vse, da mu pomagamo ubraniti stopničke v skupni razvrstitvi. Mogoče bo še kakšna priložnost tudi za etapno zmago,« je optimist Matej Mohorič. Ob ogledu Gira je na vsakem koraku očitno, da ga publika jemlje kot enega zvezdnikov prihodnosti. Domen Novak je garač v senci. »Dva dni sem bil malo bolan, težko sem prebrodil, a ob misli na odlične obete s Pozzovivom in veselje ob etapni zmagi Mateja je lažje,« je v Tolmezzu na startu nedeljske etape dejal kolesar z Otočca. Bolj mrkih obrazov in več jeze je v ekipe Jana Polanca, UAE Emirates. Njihov kapetan Fabio Aru je proti Sappadi zaostal še dvajset minut. Ob črnem dnevu je nekaj svetlobe le v teoriji, da bo zdaj več priložnosti za Polanca, saj bodo s prostimi strelci reševali čast z željo po etapnem slavju.