Marquez je s tretjo zaporedno zmago v sezoni še povečal vodstvo v skupnem seštevku SP, kjer ima zdaj 95 točk. Na drugem mestu je njegov rojak Maverick Vinales, ki je bil danes sedmi, ima pa 59 točk, tretji je Francoz Johann Zarco - danes je odstopil - z 58 točkami, četrti pa Rossi s 56.

Marquez se je še utrdil na prvem mestu skupnega seštevka

Zarco je upal, da bo postal prvi Francoz z zmago na dirki v prestižnem razredu v Le Mansu. Dobro mu je kazalo predvsem po sobotnih kvalifikacijah, ko si je priboril najboljši startni položaj, pa tudi še na začetku dirke, čeprav je vodstvo kmalu izgubil. A padec v osmem krogu, ko se je z Marquezom boril za drugo mesto, je pomenil konec teh sanj.

Precej bolj zadovoljen je bil na koncu Marquez. Svetovni prvak ni začel najbolje, a se je prebil v vodstvo in tam ostal do konca. S tem je niz zmag podaljšal na tri, se s 36 točkami naskoka še utrdil na prvem mestu skupnega seštevka, obenem pa se izenačil z Avstralcem Caseyjem Stonerjem, zdaj imata oba po 38 zmag v kraljevskem razredu.

Na drugem mestu je dirko končal voznik poltovarniškega Ducatija Danilo Petrucci, medtem ko se je precej slabše odrezal prvi mož tovarniške ekipe rdečih. Njegov rojak Andrea Dovizioso je pred začetkom dogajanja v Franciji podaljšal pogodbo z Ducatijem, toda danes je dirko končal predčasno, tako kot tudi še en Italijan Andrea Iannone.

Prvi del dirke je dobro odpeljal Jorge Lorenzo, nekaj časa tudi vodil, potem pa popustil in dirko končal le na šestem mestu. Lorenza so lovili Marquez, Petrucci, Rossi in Jack Miller, v 10. in 11. krogu pa so nato tudi vsi prišli mimo njega.

Marquez: Ta zmaga je izjemno pomembna za naprej

V zadnjem delu dirke pa je bil najboljši Marquez, ki je postavljal najboljše ase krogov in tekmecem ni pustil blizu; ostal je le boj za drugo in tretjo stopničko, Petrucci pa je v tem boju uspešno odbijal Rossijeve napade. Poleg vodilne trojice je bil na koncu lahko zadovoljen tudi Britanec Cal Crutchlow, ki so ga po padcu v soboto prepeljali na pregled v bolnišnico, a se je danes kljub vsemu pojavil na startu in na koncu privozil do osmega mesta.

»Dirka je bila težka, vsi smo bili zelo blizu. Bilo je malo manj oprijema kot prejšnje dni, tako da je bilo nekaj malega težav z zadnjo pnevmatiko. A končalo se je dobro, ta zmaga pa je seveda izjemno pomembna za naprej,« je dogajanje strnil Marquez.

»Dobro, res dobro. Dirka je bila težka, mi je pa uspelo dobro ohraniti zadnjo pnevmatiko za konec dirke. Na koncu se je izšlo in zelo sem vesel. Hvala vsem v ekipi, saj so opravili izjemno delo, trdo smo garali za tole,« je dirko opisal Petrucci. Tudi Rossi je bil po treh sušnih dirkah brez zmagovalnega odra zadovoljen tudi s tretjo stopničko: »Čutil sem, da lahko pridem višje kot na prejšnjih dirkah. Rezultat je tako zame kot za Yamaho res dober, Danilo je bil na koncu malo hitrejši, a tudi tako je v redu,« je tretje meso pospremil Rossi.

V moto2 slavil Bagnaia

V razredu moto2 je zmagal Italijan Francesco Bagnaia, v moto3 pa je bil najhitrejši Španec Alberto Arenas. V moto2 je bil drugi Marquezov mlajši brat Alex Marquez, tretji pa njegov rojak Joan Mir. Skupno v SP vodi današnji zmagovalec Bagnaia z 98 točkami, Portugalec Miguel Oliveira jih ima 73, tretji je Alex Marquez s 67. V najšibkejšem razredu sta si stopničke privozila še Italijan Andrea Migno in Španec Marcos Ramirez, skupno pa je v vodstvu Italijan Marco Bezzecchi s 63 točkami, njegov rojak Fabio Di Giannantonio jih ima 59, Španec Aron Canet pa 56.

Naslednja dirka v SP bo preizkušnja v Mugellu 3. junija.