Pred težko pričakovanim derbijem, za katerega so karte pošle že pred osmimi dnevi, so bili v vlogi favorita za zmago nogometaši Maribora. Štajercem je v zadnjih tednih uspelo nadoknaditi visokih 10 točk zaostanka za Olimpijo in so po 33. krogih imeli celo točko prednosti.

Na drugi strani so se Ljubljančani v zadnjem obdobju spopadali s hudo krizo. Ena njihovih ključnih pomanjkljivosti je bila realizacija, kar je bilo vidno na zadnjih dveh tekmah proti Rudarju in Ankaranu. Njihovo vodstvo že po vsega treh minutah igre in iz prve prave priložnosti je bilo zato še toliko bolj presenetljivo. Gol je dosegel Dario Čanađija, ki se je po podaji Jasona Davisona v kazenski prostor z leve strani prebil med Mitjo Vilerja in Marka Šulerja ter z glavo premagal Jasmina Handanovića.

A na odgovor Maribora ni bilo treba čakati dolgo. Le devet minut pozneje sta tekmece z dvojno podajo izigrala Marcos Tavares in Martin Milec. Ta je nato žogo poslal do Luke Zahovića, ki je izenačil na 1:1. Kasnejši počasni posnetek je sicer pokazal, da je bil napadalec na robu prepovedanega položaja, a se piščalka sodnika Damirja Skomine ni oglasila.

V nadaljevanju so bile moči na igrišču poravnane, igra pa se je odvijala predvsem na sredini igrišča. Temu pritrjuje tudi statistika prvega polčasa, saj je bilo razmerje v strelih 4:3 v korist Olimpije.

Razburljiv drugi polčas

Drugi polčas se je začel po željah domače zasedbe, ki je v 52. minuti prvič na tekmi povedla. Večino dela je opravil Marcos Tavares, ki si je na desni strani ustvaril dovolj prostora za natančno podajo v Olimpijin kazenski prostor. Tam je čakal Zahović, ki je sprožil močan strel z glavo in s pomočjo Mitcha Apaua in prečke dosegel še drugi gol na tekmi.

Obračun se je po tretjem golu razživel. Olimpija je vse sile usmerila v napad in bila v 60. minuti povsem blizu izenačenju, a je po močnem strelu Abassa od daleč in dotiku Jasmina Handanovića žoga zadela stičišče prečke in vratnice. Kljub temu da je bila Olimpija zaradi agresivnega pristopa v napadu na prepihu v obrambi, pa je v 74. minuti le izenačila. Po prekršku Handanovića, ki je v igri ena na ena v svojem kazenskem prostoru podrl Stefana Savića, je z enajstmetrovke izenačil Rok Kronaveter.

Čeprav je gostiteljem ustrezal tudi remi, pa so tako kot Ljubljančani želeli doseči zmago. Do te bi nemara lahko celo prišli, če Jasminu Mešanoviću ne bi v 80. minuti zadetek preprečila vratnica. Nezbranost v napadu so vijolični drago plačali, saj jih je z zadetkom z glavo v 90. minuti šokiral Andres Vombergar. Gol v Argentini rojenega Slovenca se je izkazal za zmagovalnega, potem ko je Mariborčanom v izdihljajih tekme tretji gol znova preprečila vratnica.

drd