Košarkarji Petrola Olimpije so dobili prvo tekmo finalne serije lige Nova KBM na tri zmage proti Krki. V Stožicah so zmagali z 90:69, druga tekma pa bo v torek, 22. maja, ob 18. uri v Novem mestu.

Ljubljančani so upravičili vlogo favorita in zabeležili že deseto zaporedno zmago v državnem prvenstvu. Poraza ne poznajo že pet tednov oziroma od 11. aprila, ko so nazadnje izgubili na gostovanju v Šenčurju.

Do zmage so prišli navkljub poškodbi komolca prvega organizatorje igre Mitchella McCarrona, ki je parket z ledom na roki zapustil že v prvi četrtini. Njegovo vlogo je prevzel Jan Špan in bil z 19 točkami eden ključnih igralcev na poti do uvodne zmage oziroma sedemnajstega naslova državnega prvaka.

Petrol Olimpija je vprašanje zmagovalca rešila v tretji četrtini, ki jo je dobila s 27:19. Najprej je prišla do prve dvomestne prednosti (47:36), do 28. minute pa je razliko povišala na 63:43.

Domači so imeli več razpoloženih igralcev, močnejši so bili pod obročema (50:33), hkrati pa so vseh štirideset minut narekovali ritem igri in bili čvrsti v obrambi, tako da so Krki zadali drugi najvišji poraz v ligi Nova KBM v tej sezoni ter jo omejili na drugi najnižji točkovni izkupiček v zadnjem mesecu oziroma zadnjih devetih tekmah.

Huje jo je Krka skupila le na začetku sezone, ko je jo Olimpija nadigrala z 22 točkami razlike, manj točk kot danes pa so Novomeščani nazadnje dosegli 18. aprila ob porazu na gostovanju v Domžalah (68:62).

Med odmorom je Košarkarska zveza Slovenije podelila priznanja najboljšim v Pokalu mladih, tekmovanju za razvoj, kakovostnejše delo z mladimi ter promocijo košarke. Pri dekletih so bile najuspešnejše košarkarice Ježice, v konkurenci fantov pa Helios Suns.