Plavajočo nuklearko, imenovano Akademik Lomonosov, so zgradili v Sankt Peterburgu, v Murmansk pa so jo privlekli v četrtek, kjer je bila zasidrana v pristanišču in danes predstavljena medijem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nuklearko so zgradili v državnem jedrskem velikanu Rosatom, na površini nekaj več kot 4300 kvadratnih metrov pa ima ta elektrarna na ladji dva 35-megavatna jedrska reaktorja, ki sta podobna tistim, ki služijo za pogon ledolomilcev.

21.000 ton težko plovilo bodo predvidoma poleti 2019 odvlekli v pristanišče Pevek ob Arktičnem oceanu v Čukotski pokrajini na skrajnem severovzhodu Rusije. Sprva so jo želeli z gorivom opremiti v drugem največjem ruskem mestu, a so nekatere druge države ob Baltiku izrazile zaskrbljenost, zato so ta postopek preselili severno od polarnega kroga.

Dovolj elektrike za mesto z 200.000 prebivalci

Plavajoča nuklearka lahko proizvede dovolj elektrike za mesto z 200.000 prebivalci, kar je bistveno več od 5000 ljudi, ki prebivajo v Pevku, sicer tudi najbolj severnem ruskem kraju.

Tako bo uporabljena predvsem za električno oskrbo naftnih ploščadi, s katerimi želi Rusija v prihodnje v vse večji meri izkoriščati arktična naravna bogastva.

Poleg tega si od plavajočih nukleark v Rosatomu obetajo tudi boljšo preskrbo z energijo za številne odročne kraje v največji državi na svetu. Obljubljajo tudi, da bo ta tehnologija prispevala k zmanjšanju ruskega ogljičnega odtisa.