Okoli Windsorskega gradu so se že zgodaj zjutraj začele zbirati množice ljudi, ki želijo kraljevo poroko spremljati od blizu. Nekateri so, da bi dobili dober prostor, noč preživeli kar tam.

Kraljeva poroka - zvezdniški gosti

Med gosti je bilo tudi več zvezdnikov: na primer kraljica televizije Oprah, pa igralec Idris Elba, glasbenika James Blunt in Elton John, nogometaš David Beckham s soprogo Victorio, nekdanjo pevko v skupini Spice Girls, mednarodno priznana pravnica Amal Clooney in njen soprog, ameriški igralec George Clooney, ter tudi teniška zvezdnica Serena Williams s soprogom.

Kot zadnja je prispela kraljica Elizabeta II. Poroke se je med drugim udeležil tudi njen soprog, princ Philip.

Do oltarja je nevesto pospremil Harryjev oče, princ Charles, saj se oče neveste Thomas Markle zaradi zdravstvenih težav poroke ni udeležil. Par je v kapeli svetega Jurija na Windsorskem gradu poročil canterburyjski nadškof Justin Welby.

Po približno eno uro trajajočem obredu sta se mladoporočenca s kočijo popeljala še zunaj grajskega obzidja. V Windsorju se je danes zbralo okoli 100.000 ljudi in 5000 novinarjev. Mnogi med njimi so na sanjsko poroko v slikovitem majhnem mestecu čakali že zadnjih nekaj dni. Za slavnostni dan pa so tamkajšnjo železniško postajo preimenovali v glavno postajo Harry in Meghan.

Ameriški pridih

Sicer tradicionalno kraljevo poroko so poživeli tudi z nekaj ameriškimi pridihi. Tako je bila Meghan, ki se je do gradu pripeljala v avtomobilu s svojo mamo Dorio Ragland, prva kraljeva nevesta, ki se je sama sprehodila do polovice kapele, kjer jo je sprejel oče princa Harryja, princ Charles, ki jo je nato pospremil do ženina.

Posebnost je bil tudi britanski gospel pevski zbor, ki je zapel Stand by me, nagovor pa je imel še ameriški pridigar Michel Curry iz episkopalne cerkve.

Zlom s tradicijo je tudi to, da bo Harry nosil poročni prstan. Tradicionalno jih namreč moški člani kraljeve družine ne nosijo. Medtem ko se na prstu neveste blešči prstan iz valižanskega zlata, ima Harry prstan iz platine.

Ob odhodu iz kapele sta se Harry in Meghan za trenutek ustavila pod obokom zunaj kapele in se na stopnicah, obsijanih s soncem, ob vzklikih množice obiskovalcev prvič poljubila kot zakonski par.

Lepe želje premierke

Britanska premierka Theresa May je prek twitterja ženinu in nevesti že sporočila tople misli na njun poročni dan.

Počasi pa je znanih tudi vedno več poročnih podrobnosti. Za glasbeno spremljavo je bil med drugim odgovoren priznan britanski gospel pevski zbor Kingdom, ki je med drugim zapel Stand by me. Kot so sporočili iz Kensingtonske palače, sta ženin in nevesta skrbno zbrala glasbo za današnji dan, slišati pa bo mogoče kar nekaj znanih pesmi.

Glede poročnih prstanov so sporočili, da bo Marklova prejela prstan iz valižanskega zlata, ki ga je podarila kraljica. Princ Harry pa bo prekinil tradicijo in tudi sam nosil poročni prstan, ki bo iz platine. Tradicionalno moški člani kraljeve družine namreč ne nosijo poročnih prstanov. Prstana, ki je izdelal kraljevi zlatar Cleave and Company, je do oltarja prinesel princ William, ki je Harryjeva priča.