Danska nogometna reprezentanca bo petič v svoji zgodovini nastopila na svetovnem prvenstvu. Severnjaki, ki na lestvici Fife zasedajo visoko dvanajsto mesto, ne sodijo v ožji krog favoritov, njihov glavni cilj je uvrstitev v izločilne boje, kar jim je na dosedanjih štirih nastopih uspelo trikrat. V skupinskem delu tekmovanja so obstali le pred osmimi leti v Južni Afriki. Tam je bil z 18 leti in 4 meseci najmlajši igralec turnirja Christian Eriksen, ki mu tokrat pripada vloga glavnega aduta reprezentance in prav od njegovih predstav bo odvisno, ali bo Danska dosegla želeno uvrstitev v izločilne boje.

Najboljše prihranil za konec

Danska reprezentanca je na mundialu prvič nastopila leta 1986 v Mehiki, letos pa mineva natanko dvajset let od njihovega največjega uspeha v tem tekmovanju. Najdlje so se prebili leta 1998 v Franciji, kjer so po zaslugi Petra Schmeichla in bratov Michaela in Briana Laudrupa igrali v četrtfinalu, tam pa so jih izločili Brazilci z zvezdniško zasedbo, ki so jo med drugimi sestavljali Ronaldo, Roberto Carlos, Dunga, Cafu in Rivaldo, ki je z dvema goloma odločil tekmo.

Danska je za uvrstitev na letošnji mundial morala odigrati dvanajst tekem. V kvalifikacijski skupini E je na desetih tekmah izgubila le dvakrat – premagali sta jo Poljska in Črna gora – in z 20 osvojenimi točkami osvojila drugo mesto. Za dobre rezultate v tem delu je bila ključna odlična forma prvega moža Christiana Eriksena, ki je bil udeležen pri 11 od 20 golov svoje reprezentance (8 golov in 3 asistence). Danska se je z drugim mestom uvrstila v dodatne kvalifikacije, v katerih so zadnjo oviro predstavljali Irci. Prva tekma v Köbenhavnu se je končala brez golov, na povratni v Dublinu pa je znova zablestel Eriksen in s hat-trickom prispeval levji delež pri visoki zmagi s 5:1. Prvi zvezdnik danske reprezentance je tako kvalifikacije sklenil z 11 goli na 12 tekmah, med evropskimi nogometaši sta bila uspešnejša le Portugalec Cristiano Ronaldo (15) in Poljak Robert Lewandowski (16).

Prepričani so o napredovanju

V skupini C za velikega favorita velja Francija, sedma reprezentanca sveta, o drugem mestu bosta najverjetneje odločala Danska (12.) in Peru (11.), svoje račune pa ima tudi Avstralija (40.). V danski reprezentanci so prepričani, da imajo lepe možnosti za napredovanje. »Smo v zelo zanimivi skupini, saj so v njej ekipe z različnih koncev sveta. Francozi so nesporni favoriti skupine in jih dobro poznamo, o Peruju in Avstraliji pa ne vemo veliko in ju bomo morali še preučiti, vendar pa menim, da imamo dobre možnosti za uspeh,« je prepričan danski selektor Age Hareide, ki se zaveda, kdo bo nosil največji del bremena. »Vse reprezentance, ki bodo nastopile na svetovnem prvenstvu, imajo svojega zvezdnika, ki lahko naredi razliko. Pri nas je to Christian Eriksen, ki spada med deset najboljših igralcev na svetu. Na tekmi lige prvakov z Realom smo lahko videli, da je na svojem položaju med najboljšimi na svetu, lahko dosega gole, asistira in najde prazen prostor,« je svojega glavnega aduta pohvalil Hareide.