V nogometno najmočnejših evropskih državah bo ta konec tedna padel zastor nad vsemi »prvokategornimi« domačimi tekmovanji. V Španiji, Italiji in Franciji, povsod so prvaki in zmagovalci pokalnih tekmovanj že znani, se bo to zgodilo s tekmami zadnjega prvenstvenega kroga, v Nemčiji (Bayern – Eintracht) in Angliji (Chelsea – Manchester United) pa s finaloma pokalnih tekmovanj. Natančneje: v Angliji drugega tovrstnega, v ligaškem je konec februarja že zmagal Manchester City, a bistveno bolj prestižnega. Pokal FA je ne nazadnje najstarejše nogometno tekmovanje na svetu, tokratna izvedba pa je že 137. po vrsti.

Ker so ob tem Angleži znani kot veliki tradicionalisti, ni čudno, da je bil na dan, ali bolje rečeno kar ves konec tedna, ko je bil na sporedu finale pokala FA, ta dogodek vselej v občem središču pozornosti dogajanja na Otoku. No, danes ne bo tako, saj ga bo v veliki meri zasenčila kraljeva poroka Meghan Markle in princa Harryja, ki pa se, vsaj njen najpomembnejši del, časovno ne bo križal s tekmo, ki se bo na londonskem stadionu Wembley začela ob 18.15. Vseeno pa se še ne ve, ali bo ob vseh obveznostih, ki sledijo takšnemu dogodku, na drugo stran Londona uspelo pravočasno priti princu Williamu, častnemu predsedniku angleške zveze, ki po tradiciji podeli lovoriko zmagovalnemu moštvu.

A pustimo »kraljeve« štorije ob strani; ko že omenjamo lovoriko, je pomembneje dodati, da ne Chelsea ne United v tej sezoni še nista osvojila nobene, kar je za kluba njunih kalibrov vselej prava mala katastrofa, zaradi česar znajo hitro »leteti glave«. A medtem ko je trener rdečih vragov Jose Mourinho kljub temu trdno zasidran v svojem sedlu, saj so mu vodilni zaupali dolgoročen projekt, ob tem pa je Portugalec z drugim mestom v prvenstvu moštvu za naslednjo sezono zagotovil ligo prvakov, je v povsem drugačni vlogi njegov kolega Antonio Conte. Potem ko je pred časom postajalo jasno, da je Chelseajeva sezona, vsaj glede na klubske standarde, bolj kot ne zavožena, in se je to potrdilo z le petim mestom v državnem prvenstvu, s katerim Londončanov v naslednji sezoni ne bo v ligi prvakov, Italijanu že nekaj mesecev na domala sleherni tiskovni konferenci pred vsako tekmo in po njej zastavljajo vprašanja o njegovi prihodnosti v angleški prestolnici. Pa čeprav je Contejev odgovor vselej isti: »Rad bi nadaljeval začeto delo, a odločil bo predsednik Roman Abramovič.« Pri čemer se zdi, da je tega potrpljenje minilo in je zato vprašanje, ali bi Conteja rešila tudi morebitna današnja zmaga…

Če do nje pride, soigralcem pri tem ne bo mogel pomagati poškodovani obrambni igralec David Luiz, medtem ko so imeli pri Unitedu v zadnjem času težave Lukaku, Fellaini in Martial, a naj bi bili do tekme vsi nared. Chelsea je doslej pokal sicer osvojil sedemkrat, nazadnje leta 2012, United pa je z 12 lovorikami za Arsenalom (13) drugi najuspešnejši klub v tem tekmovanju, ki ga ja nazadnje osvojil pred dvema letoma. In še to: finale bodo igrali s prav posebno žogo, na kateri bodo po abecednem vrstnemu redu zapisani imena in priimki prav vseh strelcev zadetkov v letošnji izvedbi celotnega tekmovanja za pokal FA. Teh pa je bilo skupno 137 – da, v 137. izvedbi pokala FA je do finala gol doseglo ravno toliko različnih nogometašev!