Uf, kako prijetno bi bilo kakšen delavnik namesto za računalnikom ali CNC-strojem preživeti v igri z lego kockami ali med prepoznavanjem skrivnosti mesta, kjer sicer že več let živimo in delamo! Ali pa bi si namesto izpolnjevanja vedno prekratkih rokov na rame raje poveznili nahrbtnik in šli na preživetveni dan v naravo… Ali pa bi šli morda še raje divjat na trampoline, delat salte in zabijat koše…

Pomemben za gradnjo kulture podjetja

Vse to lahko vključuje krepitev tima oziroma timbilding, a ključnega pomena je, da je organiziran z namenom, da je dobro premišljen in da se na njem sodelavci dobro počutijo, poudarjajo strokovnjaki za upravljanje kadrov. »Timbilding je samo ena od oblik notranje komunikacije in obredov gradnje kulture v podjetju. Organiziran mora biti z namenom in umeščen v celoten spekter aktivnosti in procesov, ki so povezani z upravljanjem človeških virov,« poudarja Tamara Valenčič, samostojna HRM-svetovalka. Krepitev tima naj bo torej oblikovana s konceptom in vizijo. Namenjena naj bo povezovanju sodelavcev vsega kolektiva.

»Oddelčni dogodki naj bodo nekaj drugega. V konkretnih situacijah naj bodo to moderirana druženja z namenom zbliževanja dveh oddelkov, povezovanja in boljšega razumevanja dela ali procesov in podobno,« pojasnjuje Tamara Valenčič. Po njenem mnenju je timbilding močno pomešan z drugimi dejavnostmi, organizatorji pa ob razvejeni ponudbi na trgu premalo poudarjajo njegov pomen in namen.

Po adrenalinsko doživetje

Adrenalinsko doživetje z namenom, da si sodelavci dokažejo, da vsak posebej in predvsem skupaj kot tesno povezana ekipa zmorejo več, kot so si mislili, je Team up, ki ga pripravljajo člani Dunking Devils v trampolinskem parku Woop!. »Ekipa, ki deluje na temelju odgovornosti vsakega njenega člana, je temelj našega delovanja. Če kdo naredi napako, jo občuti vsa ekipa. In zavedanje tega želimo prenesti tudi na podjetja,« poudarja Domen Rozman, idejni ustanovitelj skupine Dunking Devils in njen vodja. Prav odlično timsko delo jih ohranja v samem svetovnem vrhu akrobatskih adrenalinskih podvigov, ki so jih umestili tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

Oblikovali so tri programe poglabljanja timskega sodelovanja, in sicer Team up pro, ki ga izvedejo skupaj s timskim coachem, Team up light, ki je namenjen povezovanju oddelkov, in Team up fun, katerega namen je predvsem skozi zabavno doživetje ozaveščati o tem, da smo sposobni več, kot smo si mislili. Najkompleksnejši in najbolj ciljno usmerjen je Team up pro, pri katerem sodeluje tudi procesna svetovalka in coahinja Alenka Planinc Rozman. Pred timbildingom na trampolinih s podjetjem izpostavijo ključne probleme, ki jih želijo rešiti, po koncu preizkušenj v trampolinskem parku pa skupaj z vsemi udeleženci povzamejo ugotovitve in izdelajo akcijski načrt.

Presegajo lastna pričakovanja

»Trampolinski park jim približamo najprej z nastopom ekipe Dunking Devils. Vsi udeleženci krepitve tima se nato skupaj z našimi 'vragi' ogrejejo. In že med ogrevanjem se pokažejo določene šibkosti in osebnosti posameznikov. Vse skupaj Alenka pozorno spremlja. In ko udeležencem povemo, da bodo izvajali podobne vragolije kot Dunking Devils, jih je večina prepričanih, da je to nemogoče. A po treh urah treninga in zabave so sposobni marsičesa,« opisuje Rozman.

Ekipe v strukturiranem treningu, ki naj bi o timih in posameznikih pokazal čim več, čaka pet delavnic, na katerih je manj nalog, kot pa je članov v ekipi. Zato se mora ekipa primerno organizirati in odločiti, kdo v ekipi ne bo sodeloval. Ob tem so jim akrobati Dunking Devils ves čas na voljo kot potencialni dodatni člani oziroma kot vir, ne pa kot nekdo, ki jim daje navodila oziroma pomaga iskati rešitve. Ob koncu delavnic se timi »spopadejo« pri reševanju nalog z vražjimi akrobati.

»Odzivi udeležencev timbildinga, ko jih ekipa Dunking Devils premaga, so velikokrat zelo podobni vrsti izgovorov, kot jih slišimo v podjetjih, ko jih povozi konkurenca. 'Seveda so bili boljši, saj imajo več denarja. Mi ne moremo delati tako hitro, ker imamo premalo strokovnjakov. Njim je lahko, saj so lahko osredotočeni samo na posamezne naloge, mi pa smo multipraktiki in imamo bistveno več dela… '« opisuje Domen Rozman.

Ko pa članom ekipi po vnovičnem »spopadu« vražje akrobate le uspe premagati, si dokažejo, da so lahko ob vztrajnosti, čvrstem timskem delu in skupnem iskanju pravih rešitev boljši od nasprotnikov oziroma konkurence in da so sposobni doseči še tako nemogoče cilje. Vsa dognanja o delovanju ekip in posameznikov predebatirajo na štiriurnem brifingu, na katerem oblikujejo tudi akcijski načrt in se dogovorijo za strukturirano sledenje izboljšavam oziroma spremembam.