Rafi, ki letos znova navdušuje na peščeni podlagi, a je na prejšnjem turnirju v Madridu izgubil proti Dominicu Thiemu, po prvi uri srečanja s Fogninijem ni kazalo najbolje. Ko je v uvodnem nizu že vodil s 4:2 in serviral za povišanje, je Italijan vendarle izkoristil četrto brake priložnost sedme igre in izničil Špančevo prednost. Sledil je preobrat, Nadal je izgubil naslednje tri igre, tako da je po okrogli uri igre favorit domačinov povedel s 6:4.

Obetalo se je razburljivo nadaljevanje, občinstvo prepolnega osrednjega stadiona v Rimu je oživelo, a velikega presenečenja vendarle ni bilo. Fognini ni vzdržal visokega tempa in je vidno znižal nivo igre, čeprav je na trenutke še vedno frustriral španskega nasprotnika. Ta mu je v drugem in tretjem nizu prepustil le tri igre. Fogniniju tako znova ni uspelo premagati Nadala, nazadnje se je to zgodilo leta 2015 v šestnajstini finala ameriškega grand slama.

Trenutno se merita Španec Pablo Carreño Busta, ki je včeraj izločil Aljaža Bedeneta, in Juan Martin del Potro, bolje pa zaenkrat kaže Argentincu. Kasneje se bodo za rimsko polfinalno vstopnico merili še Kei Nišikori in Novak Đoković ter David Goffin in Alexander Zverev.