Na kongresu ADMA v Portorožu sta v četrtek, 17. maja, Planet GV in Zveza klubov tajnic poslovnih sekretarjev Slovenije razglasila zmagovalko izbora za Poslovno asistentko/tajnico leta 2018. To je postala 29-letna Maja Fink, zaposlena v novomeškem podjetju CGP.

Vztrajnost in želja po novih izzivih jo vodita tako v poslovnem kot z zasebnem življenju. Poklicna pot jo je v administracijo vodila že od samega začetka. Pravi, da mora med menedžerjem in poslovnim asistentom prevladovati obojestransko spoštovanje, zaupanje in strokovnost.

Kot tajnica uprave in vodja poslovnega tajništva v podjetju, ki nudi delo več kot 600 zaposlenim, skrbi za koordinacijo in organizacijo dela uprave ter ostalih zaposlenih v poslovnem tajništvu. Eden večjih projektov, ki jih je izpeljala v podjetju, je dvojezični predstavitveni katalog družbe. V letošnjem letu je začela s projektom digitalizacije vložišča. Sodeluje v skupini za posodobitev poslovnih procesov in v skupini za implementacijo novega sistema Navision. Za svoj 30-rojstni dan si je zadala cilj, da preteče maraton v Ljubljani.

Ob prejemu naziva je Maja Fink povedala: »Veselim se vseh aktivnosti, ki jih naziv prinaša in aktivnosti, ki sem si jih zadala sama. To je predvsem premagati miselnost in staromodnost ljudi pri priznavanju poklica. Želim nuditi pomoč kolegicam in jim svetovati v različnih težkih situacijah. Srednješolce želim spodbuditi, da se odločijo za študij poslovnih sekretarjev in podobnih smeri, študente teh smeri pa, da je njihova odločitev prava in jim predstaviti, kaj so poleg strokovnih znanj bistvene lastnosti poslovnega asistenta.« V finale izbora Poslovna asistentka/tajnica leta sta se uvrstili še Petra Arnež iz podjetja Comtrade in Cvetka Peterlin iz Šolskega centra Novo mesto.

Poslovna asistentka/tajnica leta je priznanje, ki ga podeljujeta podjetje Planet GV in Zveza klubov tajnic in poslovnih sekretarjev Slovenije. Z njim želijo poudariti ugled in pomembnost poklica, ki sicer nosi zelo različne nazive. Vsem pa je skupno, da nudijo maksimalno podporo vodstvu organizacije. O prejemniku naziva vsako leto odloča strokovna komisija.

Letos so jo sestavljali Suzi Asfour, predsednica in Nataša Poljanec podpredsednica Zveze klubov tajnic in poslovnih sekretarjev Slovenije, Peter Ribarič, izvršni direktor podjetja Planet GV ter Polona Koštomaj, odgovorna urednica revije in portala ADMA.

Naziv Poslovna asistentka/tajnica leta je prejelo že 21 predstavnic stroke. Prvič so ga podelili leta 1996. Od takrat do danes smo bili priča mnogim spremembam. Rasla je zahtevnost, nabor znanja in način izvedbe testiranja. Sodobni poslovni asistent razmišlja kot vodja, je kreator vsebin, je povezovalec in samostojno sprejema odločitve, s katerimi svojemu nadrejenemu pomaga postati boljši oz. še boljši. To je bilo tisto, kar je letos najbolj zanimalo komisijo. slo