Obramba obtoženega Dejana Orniga dokazovanje njegove nedolžnosti v delu, ki se nanaša na kaznivo dejanje napada na policijski informacijski sistem Tetra, gradi tudi na njegovem sodelovanju s policijo. Ornig namreč trdi, da je bil ves čas na zvezi s policijo, ki ji je sporočal ugotovitve o ranljivosti sistema, ter da je bil njegov glavni namen pomagati policiji. To je danes v precejšnji meri potrdil policist ljubljanskega operativno-komunikacijskega centra (OKC) Miha Ristič, s katerim je bil Ornig v stiku.

Policiste seznanil z ugotovitvami in pripravil analizo

Policist Ristič je pričal, da mu je Orniga septembra 2013 predstavil sodelavec Matjaž Brinovar. Na OKC so se takrat ubadali s sumom odtekanja informacij, pri čemer so se spraševali tudi o morebitnih ranljivostih sistema Tetra. Brinovar mu je Orniga predstavil kot prijatelja, ki veliko ve o sistemu Tetra. Ristič in Ornig sta se dobila v Emonski kleti, kjer mu je Ornig na računalniški aplikaciji in s sprejemnikom radijskega signala razložil, kako je mogoče spremljati komunikacijo v omrežju Tetra. Pokazati mu tega ni mogel, saj je bil v kleti slab signal, mu je pa Ornig kasneje poslal elektronsko sporočilo s podatki, ki so potrjevali njegove trditve. Ristič je o tem poročal nadrejenemu Robertu Bajuku, z Ornigom pa sta se občasno še slišala. Njun odnos je policist opisal kot odnos med policistom in občanom, ki ponuja koristne informacije, saj ga ni dojemal kot sodelavca policije. Se je pa strinjal, da je njun odnos sčasoma prerasel običajen odnos med policistom in občanom. Da je Ornig vzporedno delal tudi kot tajni policijski sodelavec (ločena zadeva z vdori v zasebno komunikacijo policiji zanimivih posameznikov), je pozneje izvedel šele iz medijev.

Avgusta 2014 je Ornig Rističa seznanil, da je napisal varnostno analizo omrežja Tetra, ki jo je Ristič prenesel svojim nadrejenim. Konec leta 2014 so se z Ornigom dobili na sestanku na policiji, čez nekaj dni pa so mu nadrejeni povedali, da sodelovanja ne bo in da naj svojo komunikacijo z Ornigom prekine. Po njegovem vedenju je Ornig nato januarja 2015 dobil status osumljenca zaradi domnevnega napada na informacijski sistem.

Za penetracijski test se niso dogovorili

»Kot sem razumel, je šlo za pasivno poslušanje,« je o Ornigovih dejavnostih, s katerimi je bil seznanjen, dejal Ristič, ki Ornigu ni dajal nobenih navodil, mu pa hkrati tudi nikoli ni rekel, da naj preneha raziskovati. V raziskovanju in pasivnem poslušanju namreč ni videl nič spornega. Nato ga je novembra 2014 Ornig seznanil o nameri penetracijskega testa (nekakšen nadzorovan vdor v sistem). Po Rističevem vedenju naj bi se Ornig takrat povezal z dr. Matejem Kovačičem z Inštituta Jožefa Stefana, prek katerega naj bi se poskušal dogovoriti za penetracijski test, vendar do dogovora s policijo ni prišlo.

Kljub temu so policisti 19. decembra istega leta (nekaj dni pred sestankom Orniga in Rističevih nadrejenih) zabeležili vdor v Tetro. Narejen je bil klon radijske postaje, ki jo je uporabljala ena izmed patrulj, in za ta napad je obtožen Ornig. Njemu in soobtoženemu Gregorju Gregoriču – ta s policisti ni bil v stiku, tudi z Ornigom pa je komuniciral le prek spleta – tožilstvo očita tudi nekaj starejših vdorov in poskusov vdorov med januarjem in marcem 2014. Ob vdorih naj bi Ornig izrinil posamezne radijske postaje policistov in posledično oviral komunikacijo patrulje. Obtožnica Ornigu očita, da je to počel brez dovoljenja policije, Gregorič pa naj bi mu pri tem pomagal.

Na vprašanje, kakšen je bil po njegovem mnenju Ornigov namen ukvarjanja s Tetro, je Ristič odgovoril, da je njegovo početje dojemal kot entuziazem, odkrivanje ranljivosti in seznanjanje policije s svojimi ugotovitvami. Ornig je imel tudi veliko željo, da se zaposli v policiji, zato ga je občasno sam seznanil s odprtimi javnimi razpisi za delovna mesta.