Lek 27. maja začenja osmi regijski BioCamp, ki je za študente naravoslovnih smeri priložnost za obogatitev znanja ter pridobivanje novih izkušenj in poznanstev. V okviru tridnevnega foruma dobijo neposreden vpogled v delovanje farmacevtske industrije ter sodelujejo s priznanimi strokovnjaki in menedžerji. Hkrati je to priložnost, da pokažejo svoje znanje in si odprejo vrata za začetek kariere.

Dogodek, na katerem povezujejo znanost in gospodarstvo, predvsem pa dajejo priložnosti novemu znanju in inovativnemu razmišljanju za prihodnost, ki ga prinašajo mladi strokovnjaki, je letos k prijavi pritegnil 150 študentov, med njimi so jih izbrali 35 iz 10 držav. Osrednja tema BioCampa so antiinfektivi. Vseh osem tekmovanj je do zdaj združilo 280 izjemnih študentov naravoslovnih smeri. Med kriteriji pri izboru so na najvišjem mestu strokovni dosežki in delovne izkušnje, obštudijske obveznosti, povprečna ocena in hitrost študija.

Na prvem BioCampu je bil za najboljšega prepoznan dr. Klemen Španinger, takrat sicer podjetnik in direktor startupa DiaGenomi, ki je bil istega leta tudi slovenski startup, izbran na konferenci PODIM. Španinger se je pozneje v Leku tudi zaposlil, karierno pot nadaljeval v Sandozu, zadnji dve leti pa dela v Bioceri. Podjetniške izkušnje so mu pri kasnejšem delu v multinacionalki zelo pomagale.

»V multinacionalki je z idejo morebiti težje uspeti, a jo je nato veliko lažje uresničiti. Kot podjetnik si na začetku pripravljen delati bolj tvegano, v multinacionalki pa tveganje sicer ni nesprejemljivo, a je vsekakor drugače. Na vseh ravneh odločanja moraš dokazati, zakaj meniš, da bo tvoja ideja uspela. In če si pri tem uspešen, imaš za seboj do uresničitve na voljo res velik bazen – tako finančno kot kadrovsko,« je pojasnil Španinger.

Lek je na temelju dosežkov na BioCampu do zdaj zaposlil 28 udeležencev. Nekateri med njimi vodijo razvojne oddelke oziroma pomembne globalne projekte v Sloveniji. Svojo strokovno ekipo krepijo tudi s privabljanjem slovenskih strokovnjakov, ki si služijo kruh v podjetjih v tujini. Leta 2016 so začeli prednosti dela in razvoja kariere v Leku predstavljati tudi na kariernem zajtrku. Do zdaj jim je tako iz tujine v domovino uspelo privabiti 13 strokovnjakov. slo