»Na trgu dela v Sloveniji se je letos odprlo veliko priložnosti za iskalce zaposlitve. Vendar pa moramo še veliko delati na tem, da mlade uspešno usposobimo za prehod od izobraževanja do prve zaposlitve. Sem spada tudi razumevanje selekcijskih postopkov v podjetjih in spoznavanje dela v praksi,« je poudaril Miro Smrekar, direktor podjetja Adecco Slovenija ob končanem četrtem izboru CEO za en mesec, ki talentom omogoča, da že pred prvo zaposlitvijo stopijo v čevlje direktorja.

Letos se je samo v Sloveniji na natečaj, ki izbranca za en mesec postavi na položaj direktorja kadrovske agencije Adecco in mu zagotovi pridobitev dejanske izkušnje vodenja podjetja, ki je dragocena popotnica za zagon kariere, prijavilo več kot 700 mladih. Med njimi je bil za najboljšega prepoznan 27-letni Rok Štemberger, magister biokemije, ki trenutno opravlja še magisterij na Ekonomski fakulteti v Ljubljani iz poslovodenja in organizacije. »Zmage nisem pričakoval, ker je bila v finalnem izboru res huda konkurenca. V prihajajočem mesecu me čaka delo v dinamičnem okolju, kjer bo potrebna predvsem vztrajnost. Izziva se že zelo veselim,« je dejal Štemberger. Z delom ob boku direktorja podjetja Adecco Slovenija Mira Smrekarja, ki ga bo spremljal na sestankih, različnih poslovnih dogodkih in pri delu v pisarni, bo tako dobil priložnost od blizu spoznati delovanje mednarodnega podjetja.

Mladih, ki se želijo za en mesec preizkusiti v vlogi direktorja, je vsako leto več. Leta 2015, ko je bil natečaj prvič izveden v Sloveniji, je Skupina Adecco dobila več kot 30.000 prijav, letos pa je razpis na svetovni ravni privabil več kot 200.000 mladih talentov iz 47 držav, kar je 74 odstotkov več kot leta 2017.

Adeccovi strokovnjaki za izbor in selekcijo kadrov so pregledali vse prijave, opravili več selekcij na podlagi pregleda življenjepisov, motivacijskih pisem in osebnih pogovorov. Sedem kandidatov, ki so prestali vse selekcije, se je preizkusilo še v Adeccovem ocenjevalnem centru. Kandidati so se preizkusili v dveh praktičnih nalogah – skupinski in individualni – in pokazali svoje sposobnosti sodelovanja, vodenja, iznajdljivosti, komunikacije in nastopanja. S psihološkimi testi so ocenili tudi splošne sposobnosti kandidatov, tip osebnosti, poklicne interese in stališča do vodenja, opravili pa so še dodatni osebni pogovor pred petčlansko komisijo. slo