»Nobenih dokazov ni, da je vojska storila vse za čim manj žrtev,« je dejal Al Husein in opozoril na položaj Palestincev v Gazi, ki »so na ozemlju pod nadzorom Izraela od rojstva do smrti zaprti v strupenem slumu, brez dostojanstva.« Al Husein je Izrael obtožil tudi prekomerne uporabe sile in opozoril, da je tovrstno postopanje lahko huda kršitev četrte ženevske konvencije.

Izraelska veleposlanica v Ženevi Aviva Raz Shechter je vse očitke zavrnila in palestinskemu gibanju Hamas, ki nadzoruje območje Gaze očitala, da v prve bojne vrste pošilja ženske in otroke, da se lahko skrije za njimi. Po njenem mnenju se Izrael le brani pred napadi.

Svet ZN ne more izreči sankcij proti Izraelu

V nemirih na meji med Izraelom in Gazo je bilo od konca marca ubitih 87 ljudi, drugih žrtev je bilo 29. Najhuje je bilo v ponedeljek, ko so izraelske varnostne sile ob demonstracijah pri odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu ubile 60 ljudi, 2400 pa je bilo ranjenih.

Svet ZN za človekove pravice se je na izrednem zasedanju sestal na zahtevo več držav. Na zasedanju lahko sprejme resolucijo, ne more pa izreči sankcij proti Izraelu.