Tožilstvo Časarju pri projektu logističnega centra Luke Koper v Beltincih očita zlorabo položaja, nekdanjemu izvršnemu direktorju v Luki Koper Milanu Pučku in podjetniku Robertu Graju pa pomoč pri tem dejanju, s čimer naj bi oškodovali Luko in pridobili protipravno premoženjsko korist družbi Graj Inženiring. Tožilka Barbara Milič Rožman je sicer spremenila obtožnico glede višine očitane protipravne premoženjske koristi in le-to znižala z dobrega milijona na 666.000 evrov.

Tožilstvo poleg tega zatrjuje, da si je Graj Inženiring na podlagi izstavljenih računov plačeval tudi storitve, ki so bile dejansko opravljene na zasebni lastnini Časarja in Pučka, konkretno za ograjo in nadstrešek Časarjeve nepremičnine v Portorožu. Poleg trojice omenjene trojice, zoper katero je Luka Koper vložila tudi premoženjsko-pravni zahtevek, sta med obtoženimi še Jožef Pavlinjek in Mevmed Šerifovski.

Kot je danes poudarila tožilka, pri obtožnici ni vprašanje smotrnost projekta logističnega centra niti to, ali so bile cene v pogodbah primerno postavljene. Je pa po njenih besedah dejstvo, da je bila Luka Koper z Graj Inženiringom zelo velikodušna, ko gre za cenik in tudi za obseg načrtovanih del. Projekt je bil namreč sprva načrtovan na bistveno manjši površini, kot ga je nato v nadaljnjih pogodbah zastavil Časar. Prav tako so bile posamezne postavke v pogodbah določene zelo velikodušno.

Obtoženi Pučko ni pregledoval vsebine opravljenih del in ni zavrnil niti enega računa Graj Inženiringa, sam Graj pa je vedel, da za izplačilo računov, ki jih bo predlagal, ne bo ovir. Vse to po besedah Milič Rožmanove kaže na nenapisan dogovor med obtoženimi.

Za Časarja predlagajo še prepoved opravljanja vodstvenih funkcij

Tožilstvo je tako predlagalo za Časarja tri leta in šest mesecev zapora, za Pučka tri leta in pet mesecev zapora ter za Graja skupno slabih šest let zapora, za vse tri pa tudi stranske denarne kazni. Za Časarja dodatno predlaga še prepoved opravljanja vodstvenih funkcij v gospodarskih družbah. Za Pavlinjeka in Šerifovskega je tožilstvo predlagalo pogojni kazni.

Časar je pred samim zaključkom dokaznega postopka dopolnil svoj zagovor. Med drugim je izpostavil, da je nova luška uprava z Grajem Inženiringom sklenilo nove pogodbe, česar ne bi naredili, če bi se zgodila "kraja". Prav tako nobeden v strokovnih službah, upravi ali nadzornem svetu ni ugotovil nepravilnosti pri projektu logističnega centra Beltinci.