Amsterdam je najbolj turistično mesto na Nizozemskem. Letno zabeležijo skoraj 18 milijonov obiskov, kar je več od celotnega prebivalstva Nizozemske. Takšen naval močno obremenjuje domačine in dobesedno tudi mestno. Vsako leto se namreč amsterdamske slikovite ulice in prekopi zaradi števila obiskovalcev ugrezajo. Prebivalci so že povsem naveličani poplav turistov. Poleg tega se pritožujejo še nad hrupom in onesnaževanjem mesta.

Zaradi omenjenih težav so se štiri stranke povezale v koalicijo z imenom »vzpostaviti novo ravnotežje«. Njihov progam vključuje strogo omejevanje najbolj popularnih aktivnosti v mestu, kot so zabave na mestnih ladjah in »pivska kolesa«.

Po navedbah AFP-ja se vodilo koalicije glasi: »Amsterdam je v prvem pomenu poslovno mesto in mesto primerno za življenje, turizem pa je drugotnega pomena«. Predstavniki koalicije se seveda zavedajo pomena turizma, zato ga ne želijo ukiniti, bi pa radi ponudili alternativne možnosti zunaj samega mesta.

Spremembe se obetajo tudi pri oddajanju sob prek spletnih mest kot so Airbnb in booking, saj so že najavili posebno trideset dnevno omejitev, ki bo v veljavo stopila januarja. Dvig turističnih taks se obeta leta 2019, ob tem pa v mestu želijo tudi zmanjšati število hotelskih sob, še navaja AFP.