38-letnik, pri katerem so laboratorijske preiskave pokazale prisotnost bolezni, je bil necepljen, na NIJZ pa so v sodelovanju z vsemi ostalimi pristojnimi službami že stopili v stik s 172 ljudmi, ki so v zadnjem času prišli v stik z okuženim. Med temi so morali cepiti 38 ljudi, dva pa sta prejela zaščitna protitelesa. Ob tem je Simonović opozoril, da se inkubacijska doba še ni iztekla, saj traja do tri tedne, zato bo za dokončno ocenitev razmer treba počakati vsaj do konca maja. Po njegovih besedah se lahko pojavi kakšen sekundarni primer ošpic, vendar so možnosti za to glede na vse ukrepe precej zmanjšane.

Kot je pozval, naj zlasti tisti, ki sumijo, da bi lahko zboleli za ošpicami, zdravnika najprej pokličejo, šele po posvetu z njim, pa jim bo ta sporočil, kdaj naj pridejo v ambulanto. Med znaki bolezni, ki bi lahko kazali na ošpice, so predvsem povišana telesna temperatura, vnetje očesne veznice, nahod, kašelj in pojav značilni izpuščajev.

Prvi letošnji primer v Sloveniji so odkrili pri moškem, ki je v začetku januarja z ošpicami prišel na pediatrično kliniko UKC Ljubljana. Tja je spremljal svojega otroka, ni pa vedel, da je zbolel za to nalezljivo boleznijo. Primer se je končal srečno, saj nihče v povezavi z njim ni zbolel na novo. Epidemiološka služba NIJZ je takrat sicer obravnavala 460 ljudi, ki so bili v stiku z obolelim.